Preventív program a gyerekek biztonságos strandolásáért Csopakon (veol.hu)

 

A tanév utolsó napjaiban a Csopaki Református Általános Iskola diákjainak a település jóvoltából lehetőségük nyílt részt venni egy új, preventív jellegű programban, melynek célja, hogy a gyerekek a nyári szünidőben biztonságosan strandolhassanak.

 Kutyával együtt, tapasztalati úton tanítják meg a strandolás szabályait a gyerekeknek egy interaktív, vicces és érdekes kontextusban – nyilatkozta Kottek Petra, aki 2003-ban a csopaki strandon vállalt nyári munkát vízi mentőként, amit természetesen egy komoly képzés előzött meg. Azóta kereste az utat arra, hogy milyen eszközökkel lehetne a gyerekek számára életre szóló ismereteket nyújtani a nyílt vízi strandolás szabályaival kapcsolatban.

Kottek Petra fontosnak tartja, hogy a gyerekek ismerjék a partot, a különböző vizek és természeti jelenségek tulajdonságait, váratlan veszélyeit.

Kiemelten foglalkoznak a strandolás szabályaival, az esetlegesen előforduló problémákkal és nyújtanak megoldási technikákat a részükre. A kutya mint a motiváció és a figyelemfelkeltés eszköze van jelen, részt vesz a feladatokban és élményt nyújt.

– Ezt bizton állíthatom, hisz nagyon sok gyerek alig várta, hogy “kimentse őket” a Balatonból Aqua, az újfundlandi kutya. Hiszem, hogy ha a gyerekek egy megfelelően motivált és személyes élményekben gazdag program részesévé válnak, akkor vészhelyzetben az emlékeiken keresztül könnyebben találnak megoldást akár önmaguk, akár társaik segítségére.

A csopaki általános iskolás diákok több csoportban, egy délelőtti program keretében vehettek részt ezen az alkalmon. A foglalkozások végén azt is megtapasztalhatták néhányan, hogy milyen, amikor egy képzett vízi mentő kutya érkezik értük mint bajbajutottakért. Vidám és rendkívül hasznos délelőtt volt ez számukra.

– Külön köszönetemet szeretném kifejezni Ambrus Tibor polgármesternek, Béndek Editstrandvezetőnek, ifj. Tislér Géza református lelkésznek, az iskola fenntartójának, valamint az intézmény vezetőségének és pedagógusainak, hogy a gyerekeknek ezt lehetővé tették. Célunk, hogy a vízbiztonsági tréning minél több fiatal számára elérhető legyen ezen a nyáron.

Reméljük, hogy a program eléri célját és örömteli, gondtalan strandi élményekkel kezdhetik meg a diákok szeptemberben az új tanévet – zárta szavait Kottek Petra.