Prés alatt a fonyódi Présház Étterem: “személyzeti okokból zárva”

Fonyódon a Présház Éttermen az a felirat látható; „Az üzlet személyzeti okokból zárva. Nyitás?”, amiről csak sejteni lehet, hogy munkaerőgondok állnak az intézkedés mögött. Amúgy az üdülőrégióban (is) tapasztalható égető munkaerőhiány miatt nem jellemző a bezárás, de az igen, hogy akadnak üzletek, amelyek később tudtak kinyitni, és előbb zárnak majd a nyár végén.

 

A fonyódi Présház Étterem bejárata most így néz ki (Fotó: hirbalaton.hu)

 

A fonyódi Présház Étterem (Fotó: hirbalaton.hu)

 

A fonyódi Présház Étterem pincéje (fotó: turizmus.fonyod.hu)

 

A 200 éves fonyódi Présházról az interneten ez a szöveg található: „Az épületet mindenki 150 évesként ismeri, de valójában a fonyódi Présház már sokkal régebbi. Valószínűleg az épület abból az időből származik, amikor a lengyeltóti uradalom birtokosa Lengyel Julianna és férje Pászthory Menyhért szőlőt telepített az 1800-as évek elején. A Lengyel család présházat emelt és hangsúlyt helyezett arra, hogy a fonyódi egyszerű, de mégis igényes körülmények között fogadhassa szüreti vendégeit. Jelenleg a nyári időszakban étteremként működik, ahol esténként élő cigányzenével várják vendégeiket.”

Nos, egyelőre nem várják élő cigányzenével a vendégeket..

 

Dolgoztatnak családtagokat, rokonokat..

Kertész Rezső, a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) ügyvezető társelnöke a hirbalaton.hu-nak elmondta, a balatoni vendéglátás évek óta legnagyobb gondja a munkaerőhiány. Elsősorban a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, főként konyhai dolgozókat, szakácsokat, pincéreket, konyhai kisegítőket keresnek. Ezt a hiányt csak enyhíteni tudták a munkába álló diákok, és nyugdíjasok, akiknek legtöbbször hiányzik a kellő tapasztalta, vagy munkabírása.

Sokan beletörődtek a helyzetbe, hogy hiába toboroztak munkaerőt már év elejétől a nyárra. A  főszezon nyolc hétvégéjére – ami igazán erős forgalomban -, minden családtagot, rokont, kamaszokat, időseket hadra fognak, így oldják meg a helyzetet.

Kertész Rezső szerint a balatoni munkabérek hazai viszonylatban mindenképpen versenyképesek, és lassan már a nyugati bérekhez képest is, de hiába fizetnek többet a vállalkozók, mint pár éve, így sincs elég megfelelő munkaerő.

 

Milyen az idei szezon?

Az idei szezon jellemzőiről a KISOSZ társelnöke elmondta, átlagosan 5-10 százalékos az áremelkedés az üdülőrégióban az infláció, és a növekvő nyersanyagárak miatt. A vállalkozók számára kedvezőtlenebbé vált a Szép Kártya elfogadása, mivel az eddig 1,5 százalékos jutalék helyett 3,6 százalékot kell fizetniük, vagyis nőtt az ezzel járó költségük.

Jó hírnek nevezte, hogy sok a meghirdetett program, soka hazai vendég, és csaknem minden tóparti település éttermeiben van olcsóbb turistamenü, valamint elérhető áron kapható továbbra is lángos, gyros. A tapasztalok szerint azok a balatoni vállalkozások járnak jobban, stabilabbak, akik szálláshelyet és éttermet is működtetnek egymás mellett – mondta.

Beszámolója szerint nem jellemző továbbra sem, hogy a megfelelő munkaerő hiánya miatt zárjanak be éttermeket, fagyizókat,  egyéb vendéglátó egységeket a Balatonnál, viszont a probléma miatt többen csak később nyitottak ki, és rövidebb ideig, többnyire augusztus 20-ig tudnak nyitva tartani, ami nem kedvez a balatoni szezonhosszabbító törekvéseknek.