Precízen kimatekozzák az ültetvénytelepítést (sonline.hu)

Létérdek a gyümölcs és szőlőültetvények korszerűsítése: Somogyban az elmúlt időszakban a 25 hektár dión kívül 45 hektár kajszibarackot, tíz hektár mogyorót és 15 hektárnyi őszibarackot is telepítettek. A megye ültetvényállományának 20 százaléka mondható idősebbnek, de ezek is jól teremnek még – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint.

Az új telepítések főleg fajtaváltás miatt történnek. Jelenleg a kajszi, a dió, mogyoró telepítések kaptak elsőbbséget, mert ezek jól exportálható gyümölcsök.

Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője arra hívta fel a figyelmet: a gyümölcsöknél tapasztalható, átlagosan 23 százalékos áremelkedés mögött leginkább az áll, hogy az elmúlt 10-20 évben nem történt meg az ültetvények korszerűsítése, azok többsége elöregedett. Így mára az ágazat sem minőségben, sem mennyiségben nem tudja kiszolgálni a vevői igényeket, ami sajnos az importtermékek növekedését eredményezi, miközben a gazdák sem tudnak hatékonyan termelni.

Ordacsehi térségében csaknem 200 hektáron termeszt szőlőt a Balaton Agrár Zrt. Tavaszi József elnöktől tudjuk: 2-3 hét múlva már az új telepítéshez kapcsolódó munkálatokat kezdik el.

– A szerves és műtrágyaszóráson kívül a talaj mélyforgatásával is foglalkozunk, aprólékosan kidolgoztuk a következő hónapok menetrendjét – hangsúlyozta. – A régi, nagyjából 35 éves szőlőt kivágtuk, s összesen 17 hektáron telepítünk majd Chardonnay-t és Királylánykát, legutóbb három éve 23 hektárnyi ültetvényt újítottunk fel.

Tavaszi József szerint azok az agrárvállalkozások bírják hosszú távon az iramot, amelyek szakszerűen gondoskodnak az ültetvények felújításáról. Lényegesnek tartja az időzítést. S bár a szőlő átvételi ára meglehetősen hullámzik, mégis ott lehet számítani tartós eredményre, ahol tudatosan tartalékolnak pénzt az ültetvény telepítésre.