Pörög a Balaton és a Velencei-tó (napi.hu)

Noha Budapesten tavaly már nem nőtt tovább a lakáspiac, országosan azonban így is majdnem hét százalékos volt a bővülés. Kimondható, hogy eddig erős éve volt, a Balatonnak, a Velencei-tónak és térségének, valamint a fővárosi agglomeráció néhány járásának.

2017-hez képest tavaly 10 ezerrel, 6,5 százalékkal több, összesen 164 ezer lakóingatlan cserélt gazdát – írja a napi.hu az Otthon Centrum összefoglalója alapján.  A megyeszékhelyeken majdnem 34 ezer adásvételt regisztráltak, ami 3 százalékos növekedés.

A Balatonon kiemelkedő mennyiségű adásvételt mutatott a Keszthelyi járás, ahol ezer lakosra 27 lakáseladást vettek számba. Mind a Balaton körüli, mind a Velencei-tó körüli járások többségében átlagosan 20 körüli tranzakció jutott ezer lakosra.

Ahogy korábban is, tavaly is az ország északkeleti és délnyugati szélén elhelyezkedő, nagyobb városoktól távoli járásokban kötötték a legkevesebb ügyletet. Például a Bólyi járásban csak 111 adásvételt regisztráltak, míg fajlagos értékek alapján a legkevesebbet a Baktalórántházai járás produkálta, ahol ezer lakosra összesen 8,4 eladás jutott.