Pontyödéma okozhatja a balatoni halpusztulást (sonline.hu)

Az utóbbi években egyre többször került fókuszba a balatoni pontyelhullások témája. Szerkesztőségünknek is jelezték a Balaton-parti településeken élők, hogy megfigyeléseik szerint az IBCC-verseny után jelennek meg a termetes méretű pontyhullák.

 

A horgászok egy része ezért úgy gondolja, hogy a verseny alatt használt csalik, etetőanyagok beltartalma, majd a betárolt és visszaengedett halak miatt jelentkezik az elhullás – írja a sonline.hu.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai összevetették a korábbi évek haltetemeinek mennyiségét 2016-tól kezdődően, s honlapjukon nyilvánosságra is hozták. Tapasztalataik szerint a tavaszi pontyelhullások 2017-től kezdve emelkedtek meg a szokásosnál nagyobb mértékűre. A NBBH 2013-tól, a IBCC 2015-től tart nagyszabású versenyeket a tavon.

2016-ban az elhullás jelentős része a nyári időszakra esett, az őszi versenyek után nem tapasztaltunk megnövekedett pontyelhullást. A tavaszi pontyelhullás arányaiban nagyobb volt, mint a megelőző években. Ha az etetőanyag okozná a tavaszi elhullást, a jelenségnek ősszel is mutatkozni kellene. 

– mondta Szári Zsolt vezérigazgató.

Felmérések szerint a szabadidős horgászat során a Balatonba évente bejuttatott etetőanyag mennyisége 2039 tonnára becsülhető. Ezzel szemben az évi 2 verseny során tóba került 48 tonna csalétek csupán töredéke a szabadidős horgászat által beszórt mennyiségnek. Ha a bojli okozná a problémát, más halaknak is jelentősen pusztulniuk kellene, hiszen egyéb fajok is fogyasztanak belőle, vonta le a következtetést Szári Zsolt.

A szakemberek inkább a pontyödémával magyarázzák, amelyet egy himlőszerű vírus okoz. Elsősorban a nagyobb méretű egyedek hullanak el, mert ezek ellenálló-képessége kisebb. Egyes megfigyelések inkább a tó vízhőmérsékletével hozzák összefüggésbe a jelenséget, ez alapján 14–22 fok között jelentkezik a probléma. Mivel a vírus emberre nem veszélyes, abszolút fajspecifikus, így a fertőzött pontyok kifogásukat követően fogyaszthatóak. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szerint a tógazdaságai jelenleg mentesek a betegségtől, de a természetes vizekbe különféle úton-módon bekerülhet a kórokozó.