Pomucz Tamás “ikon” vitorlázó a Kékszalag befutójának napján hunyt el (siofoki-hirek.hu)

Egy siófoki ikon, egy sportoló ikon, Siófok egyik legismertebb családjából: Pomucz Tamás a Kékszalag vitorlásverseny befutójának napján hunyta le örökre a szemét 63 évesen – írja a siofoki-hirek.hu.

 

Pomucz Tamás. Ki ne ismerte volna, ki ne ismerné Siófokon a családot? A megyei napilap 10 éve készített nagyinterjút vele, akkor közölte mellé ezeket a tudnivalókat is:

„Nem csak édesapja, anyukája is indult vitorlásversenyeken, így aztán nyilván nevelőedzője, Dolesch Iván sem csodálkozott, hogy a kis Tamás is vitorlázni tanulni jelentkezett nála a balatonföldvári Spartacus-telepen. Pomucz-papa egyébként a legendás „Pempővel”, Szabó Imrével nyert többször is magyar bajnokságot. Tamás még többre vitte, 1989-ben a Balatonon lett Európa-bajnok Argay Bélával, három év múlva az 1992-es barcelonai olimpián aztán már Somogyi Tamás volt a párja. A következő, atlantai olimpián már a magyar válogatottat irányította szövetségi kapitányként. Nem sok tartotta, hogy Sydney-be is kiutazhasson edzőként, de röviddel a játékok kezdete előtt menesztették, mert állandó vitában volt a szövetség vezérkarával. Hiába, mindig karakteres véleménye volt mindenről… Igaz, fölajánlották neki: rakodómunkásként kiviszik, de (és ismerve Pomucz Tamást, ezen sem csodálkozunk egy cseppet sem) ebből már nem kért.

Kevesen tudják, hogy érettségi után víz-gázkészülék szerelőnek tanult és dolgozott is a szakmában a vitorlázás mellett, később a gáz- és olajipari társaságtól kapott sportállást. Bátyjával később vitorlásboltot nyitottak Siófokon, amivel együtt járt az oktatás is. A Testnevelési Főiskolán végzett szakedzőként. Diplomázó lánya is versenyzett, jó tanuló, jó sportoló. Középiskolás fia kosárlabdázik.

Híres-neves felmenő is akad a családban: Pomucz György a szabadságharc tisztje volt, majd Kossuthtal bujdosott. Amerikába került, tábornokként harcolt az észak-dél polgárháborúban, még hadihajót is elneveztek róla. Valami nagy panamába is belekeveredett, állítólag több millió dollár tűnt el nyomtalanul. Ez az apai ág. Ami az anyait illeti: a Gáspárok több száz évre visszamenőleg balatoniak voltak, révészek meg halászok. Itt bukkanhatunk a Balaton-szeretet eredetére…”

 

A vírus hatásairól így nyilatkozott

A Siófoki Hírek idén áprilisi körkérdésében a koronavírus következményeit, a vírus utáni világot elképzelve mondta el véleményét Pomucz Tamás is. Így:

„A rosszat is el kell tudni viselni, nem csak a jót! Azt várom, hogy a világ nem fog megváltozni, de kicsit más lesz. Megváltoznak az értékrendek, emberibb, nyugodtabb életet választanak majd sokan, de lesznek, akik visszatérnek a pergős, zajos, legek világába, ahol minden cuki, hiper, extra, mega, stb. A munkámban? Általános vélemény, hogy a vitorlázás az egy menő, pénzes foglalatosság. Az oktatásnak, hajó-bérbeadásnak évről-évre romlik a jövedelmezősége az aránytalanul növekvő költségek miatt, közel sem akkora üzlet, mint az sokan gondolják és jelentős a „sötétszürke” konkurencia is…Minden bizonytalanná válik, ha a nyár közepétől nem tudom elkezdeni az oktatást, hajóztatást. Csaknem minden költséget ki kell fizetnünk az év első negyedévében, elmaradó éves bevétel esetén áldozatok nélkül nem fog menni. Mindenre fel kell készülni! Egészség legyen és megoldjuk! Most rossz irányból fúj, de türelemmel ki kell várni, míg ismét kedvező lesz a széljárás. Jó szelet!”

 

A siófoki könyvtár Márai Sándor soraival búcsúzik:

„A szél elállt, s a hold hideg, a tenger
Szürke. A halál jó. Nem látod ott
Az öblöt, hol ember követni nem mer?
A parton hamuban sült városok,
Ötts bort a tengerbe, részeg halaknak
Meséld, milyen irtózatos szabad vagy,
Mert ember vagy. S megérted te is holnap:
A mulandó ma sem más, csak hasonlat.”