Petrányi Zoltán: „a Kékszalagot Keszthelytől visszafelé kell tudni megnyerni” (vitorlazzitthon.hu)

Már a karantén alatt is edzett fiával Petrányi Zoltán a tavalyi Kékszalag győztes Racing Django kormányosa. Most az idei verseny előtt három héttel egy külföldi taktikussal folytatják az edzéseket, annak érdekében, hogy még optimálisabb beállításokat tanuljanak a katamaránon. Azt is elárulta: szinte megjósolhatatlan, hogy ki nyeri meg az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat, ugyanis az élmezőny hajói egytől-egyig nagyesélyesek. Petrányi Zoltánnal a Vitorlázz Itthon készített interjút.

Nem egy átlagos év az idei. Mindenkinek őrült nehézségeket és nem várt szituációkat okozott – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Petrányi Zoltán. A tavalyi Kékszalag győztes Racing Django kormányosa elárulta:  a karantén ideje alatt többnyire Csopakon töltötték az időt és a fiával vitorlázott egy F-18-as katamaránban.

A Kékszalaggal kapcsolatban kifejtette: egyre többen megtanultak katamaránozni itthon és egyre több hajó van. Soha nem volt még olyan nyílt a verseny, mint tavaly, idén pedig ugyanezek a csapatok állnak versenybe egymással. Van aki egy kicsit jobb hajóval, mindenki tudott gyorsítani egy kicsit itt-ott – fogalmazott.

Szerinte nincsenek már kiugró különbségek. Bármelyik csapat tud meglepetést okozni. Öt hajó van, ami teljesen egyforma. A hatodik a svájciaktól hazai kézbe vásárolt Safram ami az elmúlt tíz évben kétszer nyert, itt vannak a sokkal nagyobb hajók amelyek teljes más szögeket és sebességeket tudnak vitorlázni.

“Bárki odaférhet, nagyon pici nüanszokon fog múlni, hogy ki nyeri az idei versenyt. Én nagyon szoros befutóra számítok”

– fogalmazott Petrányi Zoltán.

Beszélt arról is, hogy most hétvégére egy külföldi profit várnak fedélzetre, aki korábban ezen a hajón is versenyzett. Tőle állításokat és edzést vásárolnak. Ezeket az állításokat amiket egy külföldi meg tud mutatni aki tíz évet versenyzett ebben a hajóosztályban, ezt mondjuk két év múlva érnék el magunktól – tette hozzá.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.