Petőfi körtefáját ültették el a balatongyöröki Becehegyen (TV Keszthely)

A Becehegyért és Paphegyért Természet- Környezetvédő és Kulturális Egyesület a Magyar Kultúráért Alapítvány pályázatán kapta a csemetét.

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap innen indult fehéregyházi útjára. Az eredeti fáról újraszaporított oltvány az Üvegkeresztnél ültették el. A Becehegyért és Paphegyért Természet- Környezetvédő és Kulturális Egyesület a Magyar Kultúráért Alapítvány pályázatán kapta a csemetét. Ennek keretében összegyűjtötték Balatongyörök és régió legjellemzőbb gyümölcsfáit, illetve az ehhez kapcsolható néprajzi örökségeket.

„Az egyesületünk kapott egy szép kis körtefát. Ezt Pórszombaton, Kovács Gyula pomológustól vettük át. Ez az eredeti fáról egy oltvány. Nem csak ezt kaptuk, hanem ezen kívül 21 őshonos gyümölcsfát, amelyet majd az önkormányzattal közösen fogunk elültetni a balatongyöröki leendő tündérkertben”

– nyilatkozta a TV Keszthelynek Fésűné Bálint Gizella, a Becehegyért és Paphegyért Természet- Környezetvédő és Kulturális Egyesület elnöke.