Petőfi, a legnagyobb arc (veol.hu)

Petőfi a legnagyobb arc című kiállítással emlékeztek  a szervezők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára a Városi Múzeum és Fotógalériában, amelyben a látogató megtudhatta, hogy mennyi a hasonlóság a költő és közte – írja a veol.hu.

Az például, hogy Petőfinek is készítettek Facebook profilt, 1848 ismerőse van, köztük Görgey Artúr, Damjanich János, Klapka György és Aulich Lajos. Munkahelye szabadúszó költő, családi állapota: kapcsolatban.

A kiállítás képeiről mindenki megtudhatta, hogy Petőfi 23 évesen már országosan ismert volt, okmányaiban születési helyét és évét is változtatta, ha így előnyösebb színben tüntette fel magát. Sportos életmódot folytatott, vívott, evezett. A feltűnés sem állt távol tőle, zsinóros atillát és kucsmát hordott, miközben az elfogadott divat a frakk és kalap volt. Gyakran tartott fokost a kezében, a járda helyett az út közepén közlekedett.

Klapka Györgynek nem tetszett zabolátlan természete, minden találkozásukkor összevitatkoztak, Klapka egyszer házi őrizetbe is záratta őt. Az ajkai iskola diákjai a mai kornak megfelelően rajzolták le a költőt. A Bánki technikum diákja, Simonyai Karina iPhone-nal a kezében, szelfi közben rajzolta le őt. A költő nem szerette a fotókat, mert azokat nem lehetett utólag módosítani. A rajzok, festmények a kedvére valók voltak, azokat ugyanis kedvére alakíthatta. Költőként is termékenynek számított, 8 év alatt 1000 verset írt, átlagban háromnaponta egyet. A kiállítás március 27-ig látogatható.