Pénteken rajtol a XIV. NN Ultrabalaton

Idén 14. alkalommal rajtol el Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye, az NN Ultrabalaton. A Balatont megkerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők- áll a verseny honlapján.

 

Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret, és 22 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen az esemény. A nevezések megnyitását követő egy óra múlva további 800 csapat jelentkezett a várólistára – a szervezők tájékoztatása szerint.

A verseny Balatonfüredről rajtol, nyugati irányba. A teljesítésre nagyobb létszámú csapatban 28 óra, míg  egyéniben 32 óra áll rendelkezésre; 2020-ban az ultrafutók a megszokottnál egy nappal hamarabb, már péntek reggel elrajtolnak. A szombati  csapatversenyen 48 váltóponttal és megközelítőleg ugyanennyi frissítőponttal várják a futókat. Az idei verseny legmeghatározóbb újítása az, hogy a nagy európai versenyek történetében először száműzik a műanyag poharakat a versenyről és minden tekintetben a kontinens legzöldebb futófesztiválját rendezik meg.