Pénteken osztják az idei balatoni Kék Hullám Zászlókat

Pénteken, július 12.-én a vonyarcvashegyi Lido strandon derül ki, idén melyik balatoni strand és hány csillagos Kék Hullám Zászlót érdemel a szolgáltatásainak minősége után. Idén minden korábbinál több, 46 strand nevezett be a Balatoni Szövetség (BSZ) megmérettetésére, amely új különdíj létrehozásával kívánja felhívni a strandüzemeltetők figyelmét a digitális elérhetőség fontosságára. 

 

2024-ben 21. alkalommal hirdette meg a BZS a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A „Legjobb digitális strand megoldás” különdíj megalapításával azt a strandot jutalmazzák, amely naprakész információkat tartalmazó weboldallal, esetleg egyéb social media felülettel, alkalmazással segíti a látogatókat naprakész információhoz jutáshoz. (A különdíjat a hévízi székhelyű Smart Destination tanácsadó cég ajánlotta fel, mely desztinációs marketinggel foglalkozik.)

***

Az elmúlt hetekben a BSZ partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszínelnek a strandokon. A korábbi évekhez hasonlóan egytől öt csillagig kapnak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát.

 

A minősítés fő szempontjai:

A bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

2024.-ben újra odaítélik a Balatoni Kör különdíját a Balaton Gasztro Strandja címet és a Magyar Turisztikai Ügynökség is különdíjban részesít egy strandot. Immár hagyomány, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park díjazza a legzöldebb szemléletű fürdőhelyeket, és újdonság lesz a „Legjobb digitális strand megoldás” különdíj odaítélése.