Pazar drónfelvétel a Kékszalagról, benne a vitatott bójakerüléssel

Látványos felvételt készített a 49. Kékszalag vitorlásversenyről a 3dpano dél-balatoni médiatartalom-fejlesztő csapat, amin jól látható a két első hajó párharca, a vitatott bójakerüléssel együtt. A három perces kisfilm itt tekinthető meg.


Mint arról a hirbalaton.hu is hírt adott, szombaton az 526 nevezőből 395 hajó ért érvényesen a célba Európa leghosszabb távú tókerülő versenyén, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon. A megmérettetésen tizenharmadik győzelmét aratta Litkey Farkas a Festipayjel, ami ellen óvást nyújtott be az Opel Fifty-Fifty csapata egy bójakerülés miatt.

A versenyről tudni kell, hogy a kéttestű hajók egyből az élre álltak, és Litkey Farkas a Festipayjel valamint Józsa Márton az Opel Fifty-Fiftyvel végig heroikus küzdelmet folytatott egymással az első helyért.

A befutó után az Opel Fifty-Fifty csapata azért nyújtott be óvást, mert úgy látták, a Festipay érintette a balatonkenesei bóját, amikor megkerülte azt. A kérdés megvizsgálása után a döntőbizottság elutasította az óvást, vagyis helyben hagyta az eredményt.

A 3dpano felvételén látható miért; a balatonkenesei bóját először a  Fifty-Fifty kerülte meg, és a bója sodrásban kifeszülő zsinórjába akadt bele az akkor még csak a nyomában haladó, a bóját egyébként szintén szabályosan kerülő Festipay svertje (vitorlások leengedhető “uszonya”, amely az oldalsodródást akadályozza meg). Emiatt némi késedelmet is szenvedett a hajó.

A verseny végül sportszerűen zárult, hiszen egy felvétel megtekintése után Józsa Mártonék is elismerték, hogy alaptalan volt az óvás, és gratuláltak a győztesnek.

A 3dpano hosszabb filmet is készít a 49. Kékszalag vitorlásversenyről, amely napokon belül elérhető lesz – közölte a hirbalaton.hu-val a szerkesztő csapat.