Parlament elé kerül a turizmustörvény módosítása (turizmus.com)

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, fontos változások lépnek életbe a turizmus-vendéglátás területén. A törvénymódosítási javaslat egységes szálláshelyminősítési rendszerre, a vendéglátóhelyek és az attrakciók adatszolgáltatására és a kiemelt jelentőségű települések nevesítésére tesz javaslatot. Valamennyi módosítás a vendégek érdekeit szolgálja – írja a turizmus.com a Magyar Turisztikai Ügynökség bejelentésére hivatkozva.

 

Az MTÜ tájékoztatása szerint a Nemzeti Szálláshely-minősítési Rendszer célja, hogy egységes szempontok mentén történjen a szálláshelyek minősítése, típustól függetlenül. Valamennyi szálláshely minősítést kap majd, ennek köszönhetően egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat várhat el a vendég az adott szálláshelytől, milyen tartalommal és színvonalon. Ezt csillagok jelölik majd, minden esetben 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek.

Az új minősítési rendszer megalkotását fogyasztóvédelmi szempontok motiválták, hiszen számos panasz érkezett a vendégektől, hogy nem az állítólagos kategóriának megfelelő szolgáltatást kaptak egyes szálláshelyeken.

A besorolás célja, hogy mindenhol megbízható minőséget kapjanak a vendégek, legyen az szálloda vagy éppen magánszálláshely. A rendszer fokozatosan kerül bevezetésre, az első minősítés ingyenes lesz, a kisebb szálláshelyeket hosszabb felkészülési idő segíti a javaslat szerint.

A turizmus.com cikkéből kiderül, hogy mi szerepel még a javaslatok között,