Panoráma terasz és örök szerelmet ígérő legenda Fonyódon (sonline.hu)

Idén is várja a látogatókat a fonyódi Kripta Villa, hiszen a május elsejei hosszú hétvégétől már látogathatóak a kiállítások és nyitva a Villa Kávézó.

A felújított létesítményt tavaly májusban adták át ünnepélyes keretek között, s a rekonstrukció beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– Tavaly közel tízezren látogatták meg a Kripta Villát – mondta Hidvégi József polgármester. – A kiállítás két részből áll, az egyik a pincében található márvány nász ágy.

Ezt az épület eredeti tulajdonosa, Abrudbányay Ödön faragtatta, miután szerelme, Magdus az esküvő előtt egy héttel meghalt. Elvesztését a férfi nehezen tudta feldolgozni, s bánatában döntött úgy, hogy ide költözik. Ezért építette márványból az alagsorba a nászi ágyat, amelyen az alakok őt és Magdust ábrázolják. A legenda szerint, ha egy szerelmepár az ágy felett megfogja egymás kezét, akkor a szerelmük örökké fog tartani, úgy mint Abrudbányay Ödöné.

Egy szinttel feljebb egy emlékszobát alakított ki Fonyód Önkormányzata a tragikus sorsú Molnár Csilla emlékére. A fiatal fonyódi lányt 1985-ben választották Magyarország szépévé, s ezzel ő lett 1945. után az első magyar szépségkirálynő. Molnár Csilla a rá nehezedő nyomást és a hírnévvel járó stresszt nem tudta elviselni, ezért nem sokkal később öngyilkos lett. Őt mintázza egyébként a Kripta Villa udvarán felállított mellszobor is.

Az épület első emeletén Fonyód történetét mutatják be fotókkal és audiovizuális eszközök segítségével. Itt kapott helyet a Villa Kávézó is, ahol frissítő italok és házi készítésű édességek között válogathat a betérő látogató.

Az igazán nagy dobás a Kripta Villában a tetőterasz, ahonnan páratlan látvány nyílik a Balatonra, és az északi parton magasodó tanúhegyekre.

A vendégek nagy kedvence a szezonban a tetőterasz, tudta meg a sonline.hu Iváncsicsné Perusza Dittától, a Fonyód Konyha Kft. ügyvezetőjétől.

– Mindenki igyekszik az első sorba helyezkedni, hogy jól lássa a naplementét. Menetrendszerűen kora este, a naplemente előtt megtelik a terasz.

Nem csak ilyenkor közkedvelt a helyszín, hiszen már többször tartottak itt esküvőt. Újdonság, hogy egy látványos Fonyód felirat került a teraszt övező korlátra, így tökéletesen lehet szelfizni, háttérben a panorámával. Erre bárkinek lehetősége van a Kripta Villában április 28-tól június 31-ig, minden nap 11 órától este 7 óráig. Július 1-től augusztus 31-ig pedig 10 órától este 9 óráig.