Pályázati pénzek segítik a tapolcai hajléktalanszállót (veol.hu)

A Tapolcai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása különféle pályázati támogatásokkal fejlődik. Magvas Zoltán, az intézmény vezetője elmondta, hogy a közelmúltban több pályázat is segítségükre volt. Fejlesztésre, ágyneműk, ágyak, tisztálkodó-szerek és élelmiszerek vásárlásra szintén sikerrel pályáztak.

A szállás a helyi önkormányzattal közösen pályázott sikerrel, közel 800 ezer forintot kaptak tárgyi eszközökre. Többek között kríziságyakkal, tea- melegentartókkal, ágyneműkkel, gumis lepedőkkel, takarókkal, hajszárítóval, apró használati tárgyakkal gazdagodtak, de kanapékat is kaptak a nappali melegedőbe.

A dohányzórészleget már korábban is szerették volna áthelyezni, eddig nem kaptak hozzá támogatást, de most ez a terv is megvalósulhat. A másik, higiénés pályázat százszázalékos támogatottságú, tisztálkodó- és tisztító- szerekre kapott az átmeneti szállás 150 ezer forintot. Az alapellátással közös pályázatnak köszönhetően 2018 január elejétől az összes lakó egy tál meleg ételt kap két éven át minden hétköznap. Valamint az előre csomagolt, mikrohullámú sütőben felmelegíthető ételek tárolásához és melegítéséhez szükséges tárgyi eszközöket szintén biztosítja a pályázat. Hűtőszekrényeket, mikrohullámú sütőket kap az intézmény, amelynek lakói most a szociális étkeztetés keretében étkeznek.

A tapolcai szállás 36 főt tud befogadni, a téli időszakban teljes kihasználtsággal működik. A november elejétől induló krízisidőszakban további öt fővel nő a férőhelyek száma, de ha ezen- felül is szükség van helyre, senkit sem utasítanak el, aki szállást kér éjszakára.

Ha kell, a közösségi helyiség is hálószobaként funkcionál ilyenkor átmenetileg. A vörös kód bevezetésével kötelező az intézménynek ennél is több főt befogadni, akiket a folyosón további ágyakon vagy fotelben kell elhelyezniük.