Pályázati program segítheti Siófok és térsége foglalkoztatási helyzetének javítását

Paktumszervezetet hoznak létre és együttműködési megállapodást írnak alá hamarosan Siófok és térsége helyi foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében – tájékoztatta a programot koordináló Siófok Város Önkormányzata Paktum Irodája a hirbalaton.hu-t. A 350 millió forintos pályázati támogatással megvalósuló projekttől jelentős eredményeket vár a siófoki önkormányzat és az együttműködő partnerek.

A település önkormányzata tavaly augusztusban nyújtott be támogatási kérelmet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül „Siófok és térsége helyi foglalkoztatási helyzetének javítása” címmel. A projektre 350 millió forint 100 százalékos támogatást nyert el az önkormányzat. A pályázati program megvalósítása konzorciumi formában történik az állami foglalkoztatási szervként eljáró Somogy Megyei Kormányhivatal közreműködésével.

A konzorcium célja, hogy a volt Siófoki kistérség területén (Siófok, Ádánd, Balatonendréd, Balatonszabadi, Balatonvilágos, Nagyberény, Nyim, Ságvár, Siójut, Som, Zamárdi) és Tab városában egy átfogó, jól működő, foglalkoztatás növelését célzó együttműködés (paktum) jöjjön létre, amely hosszútávon fenntartható megoldást jelent a térség foglalkoztatási problémáira.

A pályázati program főtevékenységeként támogatja a foglalkoztatási megállapodás létrehozását, illetve lehetőséget biztosít munkaerő-piaci programok, képzések megvalósítására, célcsoportok támogatására, valamint a foglalkoztatók számára bértámogatások nyújtására.

A projekt keretében a térség területén működő vállalkozások és egyéb munkáltatók munkaerő-igényeiből kiindulva képzési és foglalkoztatási programok valósulnak meg, amelyek hozzájárulnak a munkaerőpiac bővítéséhez, a hátrányos helyzetű és inaktív, a térségben munkát vállalni szándékozó célcsoportokba tartozó személyek képzéséhez és elhelyezkedéséhez.

A projekt célkitűzései szerint a támogatások eredményeként a munkaerő piaci programokba minimum 227 főt vonnak be, akik közül az álláshoz jutók száma legalább 100 fő lesz.

Jelenleg a projekt előkészítési szakasza zajlik, amelynek során az előzetes igényfelmérések, elemzések, tanulmányok alapján a program alapjául szolgáló stratégiát alakítanak ki.

A paktumszervezet Siófok Város Önkormányzata, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, a Somogy Megyei Önkormányzat, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá az érintett önkormányzatok, vállalkozások, képzési és civil szervezetek együttműködésével jön létre – a tervek szerint – november közepén.