Paloznaki tekergő: új balatoni bringásprogram mesés tájakon (paloznak.hu)

Április 22-én, szombaton túranappal avatja föl a biciklisek körében a Paloznaki tekergő néven kialakított kerékpáros programot Paloznak önkormányzata és a balatontipp.hu. A résztvevők közt értékes nyereményeket sorsolnak ki.

 

A túrákat egyénileg és csoportosan is meg lehet csinálni. Nevezés, indulás és érkezés: 9- és 16 óra között Paloznak Tájház udvara (Paloznak, Fő u. 6.)

kisebb bringatúra

A rövidebb, családi túra 26 km hosszú. Az útvonala: Paloznak – Alsóörs – Almádi – Szentkirályszabadja – Felsőörs – Lovas – Paloznak.

A nevezés, majd a község déli kapujában lévő biciklis pihenő lefényképezése után a 26 kilométeres út első szakaszát a balatoni bicikliúton tesszük meg az almádi Wesselényi strandig. A strand bejáratával szemben átkelünk a vasúti átjárón, majd a József Attila, a Petőfi, a Baross, a Kossuth és a Budai Nagy Antal utcán megyünk tovább. A Budai Nagy Antal és a Töltés utca elágazójáig komoly emelkedőre számíthatunk. Itt nagyon jól jön pihenőnek az út fölé állított 3,75-ös gőzmozdony körbenézése és lefényképezése a túra igazolásához. Innen az egykori Veszprém-Alsóörs vasútvonal sínek nélküli, nyomvonalán gurulunk Szentkirályszabadja felé. Az út Vödörvölgytől kiépített bicikliútként folytatódik. Közben elhaladunk a Zöld nevű romantikus büfé előtt, ahol igazoló pecsétet kérhetünk. A Vödör-völgy északi végén balra letérünk a kiépített bicikliútról, és egy zúzottköves úton megyünk tovább nyugati irányba. Közben elhaladunk egy kőbánya bejárata előtt, amiről fotót kell készítenünk az igazoláshoz. A kövesút és a Felsőörsöt Veszprémmel összekötő út elágazójában Felsőörs felé fordulunk. A község központjába érve újabb igazoló képet készítünk az Árpád-kori katolikus templomról. Innen Lovason áthaladva, Paloznakig a Római utat használva fejezzük be a túrát.

 

Paloznak-Lovas-Almadi-Szentkiraly-Liter-Fuzfo-Almadi-Paloznak-terkep

A hosszabb túra északkelet felé tart, és 46 km hosszú. Az útvonala: Paloznak – Lovas – Alsóörs – Almádi – Szentkirályszabadja -Litér – Fűzfőgyártelep – Almádi – Alsóörs – Paloznak.

A 46 kilométeres út első, Káptalanfüredig tartó hat kilométeres szakaszát az úgynevezett “Római úton” tesszük meg, majd az almádi Wesselényi strandig a balatoni bicikliutat használjuk. A strand bejáratával szemben átkelünk a vasúti átjárón, majd a József Attila, a Petőfi, a Baross, a Kossuth és a Budai Nagy Antal utcán megyünk tovább. A Budai Nagy Antal és a Töltés utca elágazójáig komoly emelkedőre számíthatunk. Itt nagyon jól jön pihenőnek az út fölé állított 3,75-ös gőzmozdony körbenézése és lefényképezése a túra igazolásához. Innen az egykori Veszprém-Alsóörs vasútvonal sínek nélküli nyomvonalán gurulunk Szentkirályszabadja felé. Az út Vödörvölgytől kiépített bicikliútként folytatódik Szentkirályszabadjáig – Almáditól összesen 170 méter szintemelkedéssel. Közben elhaladunk a Zöld nevű romantikus büfé előtt, ahol igazoló pecsétet kérhetünk. A következő pecsétet a “Szabadi piac” Királyi pecsenyés üzletében kérhetjük.  Szentkirályszabadjától már nekünk lejt az út, ami Litérig többnyire aszfaltozott, de közben van egy murvás szakasz is. Fotós igazolást a két település között lévő biciklis pihenőből várunk, ahol a római kori emlékekkel foglalkozó információs tábla áll. Litértől Fűzfő “tripoliszi” elágazójáig kiépített bicikliúton haladunk, majd közutak, utcák jönnek. Pecsétet a Balaton Bob pénztáránál kell kérni az igazoláshoz. A balatoni bringakörútra a “tobruki” városrész északi szélén térünk vissza, és ezen megyünk végig Paloznakig. A Balatonalmádin való áthaladáskor a budatavai városrészen ejtsük útba a Jóbarátok Halsütödét, ahol egy pecséttel igazolják, hogy ott jártunk.

Bármelyik túrát teljesítők igazolást kapnak, amivel 16.00 órakor sorsoláson vehetnek részt. A fődíj egy két éjszakás családi vendégeskedés az önkormányzat vendégházában. (A sorsoláson csak a jelenlévők és a túrát teljesítők vehetnek részt.)

A palóznaki bringatúrák látnivalóiról a balatontipp.hu fotósorozatot is közöl.