Paloznaki példa: helyi munkaerőt a balatoni vendéglátásba!

Sok esetben megoldást jelenthet a balatoni vendéglátás munkaerő-gondjaira a helyiek alkalmazása – nyilatkozta Homola Szabolcs a hirbalaton.hu-nak. A paloznaki borászat, borterasz és vendéglő tulajdonosa attól sem riad vissza, ha nem szakképzettek a helyi munkavállalói.

 

A szakma az idei szezon előtt is kongatta a vészharangokat: ki fog felszolgálni, főzni, lesz-e elegendő személyzet a balatoni vendéglátásban? A Csopak melletti Paloznakon tevékenykedő Homola Szabolcs sajátos, de úgy is mondhatnánk, hogy logikus megoldást talált a kérdésre, és az eddigi tapasztalatok szerint működőképes a modell.

– Kezdettől fogva célunk a helyiek alkalmazása a vendéglátóhelyeinken és a borászatban is. A csapat nagy részének van helyi kötődése, a Sáfránkert és a borterasz személyzete pedig helyi, de olyan is van, aki régóta dédelgetett álomból költözött ide a munkalehetőség miatt. Úgy alakult, hogy Homonna Attila borászunk és Demjén Gábor szőlész Tokaj vidékéről érkezett hozzánk – mesél a csapatról.

A Sáfránkert vendéglő december végén zárt, és március 15-n nyitott újra, így majdnem egész éves állást kaptak a törzsgárda alkalmazottai. A bő két hónapos pihenő talán nem is árt a vendéglátóipari szakmában, de ha valaki a zárva tartás idején dolgozni akart, annak a munkakeresésben a Homola Pincészet stábja segített. A tulajdonos szerint az előképzettség hiánya náluk nem akadály: „Sokan úgy érkeztek, hogy nem volt vendéglátós vagy borászati előéletük. Őket a csapat profi része képzi, rendszeresek a borkóstolók, tréningek. Azt gondoljuk, hogy reális fizetést kapnak, egy jó csapatban fejlődhetnek, ez sok mindenkivel megszeretteti a borászatot és a vendéglátást, és ad egy új küldetést. Összesen 10-13 embert foglalkoztatunk, akiknek zöme helyben él.”

A helyben élők sok esetben jobban megbecsülik a közeli munkalehetőséget és igyekvőbbek a szakma fortélyainak elsajátításában, mint a távolról érkezők, már csak azért is, mert általában nem sok munkalehetőség közül válogathatnak.

 

Paloznak

A Csopak melletti, alig ötszáz fős falu sok szempontból különleges település. A Magyar Urbanisztikai Társaság 1998-ban – Magyarországon első községként – Hild János-díjjal tüntette ki a települést, zsebükben van még két „Magyarországi Falumegújítási” díj, megyei és országos virágosítási fődíjak, valamint az „Európai Virágos Városok és Falvak” ezüst diplomája.

A kistelepülés idén a Balaton körüli kerékpárosturizmus számára hozott létre egy újabb attrakciót Paloznaki tekergő néven. Az új kerékpáros program összesen mintegy háromszáz kilométernyi távból és hét túrából áll, színezve kistermelőkkel, kézművesekkel, művészekkel, borosgazdákkal, vendéglőkkel, kiállításokkal. (Erről további részleteket itt lehet olvasni.)