Pálinkás emlékek a Balatoni Múzeumban (TV Keszthely)

Pálinkafőző üstöket, csutorákat, poharakat állítottak ki a Balatoni Múzeumban. A Pálinkás emlékek című tárlat a Néprajzi Látványtár gyűjteményét mutatja be az érdeklődőknek. A kiállítás a Magyar Géniusz Program keretében valósult meg, és az ősszel egy nagyszabású konferencia is társul hozzá.

Bár a Balaton környéki települések elsősorban a borkészítésről ismertek, a pálinkafőzés is a szokásos tevékenységek közé tartozott. Elsősorban ősszel-télen készítették ezt a hungarikumot, amelyhez mindenféle gyümölcsöt felhasználtak. Készült pálinka barackból, almából, körtéből, szilvából és szőlőből, de általános volt a törkölypálinka is. A Balatoni Múzeum tárlata a 19. század tárgyi világába enged bepillantást – írja a TV Keszthely.

„Olyan tárgyakat tettünk a vitrinekbe, melyek vagy kizárólag a pálinka kínálásával, fogyasztásával és tárolásával foglalkoznak, vagy pedig pálinkafogyasztásra is, és tárolásra és kínálásra is alkalmasak. A csutorákban, a kobaktökökben, a korsókban lehetett bort is tárolni, bort is lehetett belőle kínálni vagy vizet, és természetesen pálinkát is. A pálinkafőző fazekak és a pálinkás butellák, ezek pedig kifejezetten a pálinkának a készítésére, illetve tárolására, fogyasztására szolgáltak.” 

– mondta Gyanó Szilvia néprajzkutató, a kiállítás kurátora.

A kiállításon mázas korsók és pálinkafőző üstök, fa és kerámia csutorák és a mai kor pálinkáspoharai is helyet kaptak. Ezek a tárgyak egykor természetes tartozékai voltak a Balaton-melléki otthonoknak és a szőlőhegyi hajlékoknak. A megnyitón elhangzott, a régi zalai ember mindennapjaihoz hozzátartozott a pálinkafogyasztás. A kamarakiállítás mellett november elején szakmai konferenciát szerveznek a témában.

„Egyrészt a pálinkával foglalkozó szaktekintélyeket várjuk előadónak, de nem csak a pálinka lesz itt a téma. A tudomány napja, a Zala megyei Közgyűjteményi Napok keretében egyéb más tudományágak szereplői, a levéltár, a könyvtár, a múzeumok kutatói is bemutatják az elmúlt évek kutatási eredményeit, érdekességeit.” 

– tette hozzá Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A tárlat a Néprajzi Látványtárban kapott helyet és a múzeum nyitva tartási idejében látogatható. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.