Paál József nevét viseli mostantól a szigligeti várgaléria (veol.hu)

Paál József műemlékvédelmi szakmérnök maga leplezte le a saját emléktábláját, amely tanúsítja, hogy róla nevezték el a várgalériát. Az avatás napján éppen 80. születésnapját ünneplő építészmérnök érdemeit Balassa Balázs polgármester méltatta.

Meglepetésnek szánták a névadót, hiszen nagyon hálásak a szigligetiek Paál Józsefnek, aki nagyon sok mindent tett már a faluért. Például három évtizeden át dolgozott azon, hogy felépüljön a vár, de ő tervezte az óvárban a kilátót, a csonka torony felújítása szintén az ő érdeme, és galéria ugyancsak a nevéhez kötődik, az ő ötlete volt, és folyamatosan szépíti, bővíti – idézi Balassa Balázs polgármestert a veol.hu.

Nagyon köszönjük a település és minden várlátogató nevében, hogy önzetlenül, saját pénzét, energiáját feláldozva kezdte el a vár felújítását. A műemlék a térség legnagyobb turisztikai célpontja. Szívem szerint a várat neveztem volna el róla, ahol idén három hónap alatt több mint 150 ezer látogató volt, az egész településnek bevételt generált

– mondta nevetve a polgármester. Hozzátette, hogy milyen jó érzés valakiről még életében elnevezni valamit, aminek tud örülni ő is. A Podmaniczky-díjas névadó meghatottan köszönte meg az ünnepséget, és úgy fogalmazott, hogy építeni mindig érdemes, de rombolni csak akkor, ha rögtön építünk is a helyére.

Nem egyedüli az érdem, minden esetben a szigligetiekkel együtt tudtam elvégezni a munkát, köszönöm nekik a segítséget. Nagyon meglep az ünnepség, a tiszteletadás, de mindannyiunknak szól. Harminc évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy komoly rendszerváltás lesz, és szabad tenni a közösségért hivatalosan, öntevékenyen. Gondoltam, a szigligeti vár lenne a munka kezdésre a legalkalmasabb

-fogalmazott az építészmérnök. Paál József hozzátette: méltatlanul elhanyagoltnak érezte a várat, és a közelben volt a házuk, ez megkönnyítette a munkát. Örömmel dolgozott, hiszen építeni csodálatos dolog, viszont bontani csak akkor szabad, ha rögtön építünk is – mondta Paál József, hangsúlyozva, hogy a múltunkból tanulva tudunk előrelépni. Meg kell becsülni elődeink munkáját, akik a hátteret adták – hangsúlyozta.