Oxigénhiány a balatonboglári kikötőben

Feltehetően a nyílt vízen portyázó kárókatonák szorították be a vermelő halrajokat a balatonboglári kikötőbe, ahol a nagy halsűrűség miatti oxigénhiány okozott halelhullást. Mintegy ötszáz keszeget gyűjtöttek össze a Balatoni Halgazdálkodási cég szakemberei. Az enyhülő időjárás csütörtökre jelentősen javított a helyzeten – írja a balatonihal.hu.

Természetes jelenség, hogy a balatoni halállomány egy része a nyílt vízen, más része a zárt kikötőmedencék védelmében, nagy csapatokban telel. A jelenséget “vermelésnek” hívja a köznyelv, még ha a csoportosulás valójában nem feltétlenül kötődik veremhez hasonlítható mélyedésekhez.

A balatonboglári kikötőben azonban a szokásosnál jóval nagyobb halmennyiség gyűlt össze. A csoportosulás szerdán és csütörtökön tetőzött, amire rátett egy lapáttal a kikötő vizének befagyása is. A nagy halsűrűség miatt a kikötőmedence egyes részein oxigénhiány alakult ki, amit a jég szélén “pipáló” halak (zömmel keszegfélék) is mutattak. Péntekre az enyhülő időjárás olvadást hozott, a helyzet jelentősen javult.

Szerdától a  halőrök mintegy 500 db vegyes fajú elpusztult keszeget gyűjtöttek össze. Ez a szám – bár kétségkívül sajnálatos esemény történt – elhanyagolható mértékű, szórványos elhullásnak tekinthető – írja a balatonihal.hu.

A szokásosnál nagyobb halsűrűség valószínűleg a nyílt vízen vadászó kárókatonák számlájára írható, akik csapatostul hajtják, terelik a vermelő halrajokat.