Óvatosan a Balatonnál! – Marad az extrém erős UV-sugárzás (Időkép.hu)

Hétfőn is marad az extrém erős UV-sugárzás. 15-20 perc alatt is leéghetünk, ha nem vigyázunk. Célszerű kerülni a közvetlen napfényt – írja az Időkép.

A vasárnapot követően hétfőn is országszerte zavartalan napsütéssel indul a nap, csak a délutáni órák második felében növekszik meg északnyugaton a felhőzet egy térségünket megközelítő hidegfront hatására. Továbbra is alacsony lesz a levegő relatív nedvességtartalma, a kora délutáni órákra többfelé 40, sőt 30% alá csökken, a tiszta levegőben így hétfőn is országszerte nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat újabb figyelmeztetést adott ki.

A napon tartózkodás esetén a normál bőrtípusú embereknél is 15-20 perc után bőrpír jelentkezhet. Emiatt kerüljük a direkt napfényt 11 és 15 óra között. Testünket próbáljuk meg védeni lengébb, napfénytől védő ruházattal, illetve lehetőleg viseljünk napszemüveget és szalmakalapot. Erősen javasolt a napfénytől védő krémek használata a szabadban tartózkodás esetén – olvasható a portálon.