Óvatosak a balatoni szőlősgazdák az idei terméssel kapcsolatban (veol.hu)

KÖRKÉP – Túlzónak tartják az általunk megkérdezett balatoni borászok azokat a nagy várakozásokat, hogy az elmúlt esztendők kiemelkedően legjobb termése várható idén, sőt, akár negyven éves rekord születhet.

 

Ők óvatosak, szerintük csak a szüret után derülnek ki a valós számok, s addig meg kell küzdeniük az időjárás változásával, no meg a vaddisznókkal, seregélyekkel is, miközben még a szőlő felvásárlási áráról sincs semmilyen információjuk.

Az MTI híre szerint egyes gazdák úgy vélekedtek, a mostani állapot alapján a 2003-as, rekordmelegnek számító évhez hasonlítható a várható szőlőtermés, de az akkori nagyon korai szüreti időpontot és a magas alkoholfokot meghaladva idén akár még nagyobb mennyiségű és jobb minőségű bor készülhet. Egyik termelő olyannyira optimista, hogy az elmúlt 40 év legjobb termését prognosztizálja. Persze mindez függ a tájegységtől is.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára visszafogottan azt mondta a hírügynökségnek: minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év átlagát meghaladó szőlőre és borra számítanak idén a magyar borászok, köszönhetően az eddigi kedvező időjárásnak.

A balatoni borászok ennél is óvatosabbak, mert ők már átélték azt, amikor tavaly a jég elverte a füredi és csopaki szőlőket, pedig akkor is nagyon jónak ígérkezett a termés.

– Gyönyörű a szőlő, egészséges, jó lesz a termés, de hatvan-hetven nap hátra van a szüretig. Addig bármi történhet, ezért korai még arról beszélni, hogy a mennyire is lesz kiemelkedő a gazdáknak ez az év. Mi nem a hírverések, reklámok, hanem a szőlőtőkék között élünk – mondta érdeklődésünkre Salánki Sándor aszófői borász, aki szerint túlzóak a fokozott várakozások.

Úgy véli, ezzel is a szőlő árát lehet befolyásolni. Ő például még nem látta az idei tarifatáblázatot, de kíváncsian várja. Az viszont hozzáfűzte: valóban látszik, hogy minőségben jobb lesz a szőlő, mint az elmúlt egy-két évben, a fagy némiképp most kímélte őket, de a vaddisznók nem. A vadak, és persze a seregélyek nagy károkat tudnak okozni nekik, ettől is függ a termés, hiába volt sok a napsütéses órák száma a nyáron.

Figula Mihály balatonfüredi borász szerint az, hogy rekordmeleg volt egy-két hétig, és valószínűleg lesznek még kánikulai napok, mindez nem feltétlenül javítja a szőlő minőségét. Ezért ő mérsékelten kezeli a nagyon optimista jóslatokat az idei termésről.

– Azt valóban érzékeljük mi is, hogy az elmúlt esztendőkhöz képest valószínűleg jobb lesz a termés, szép a szőlő, egyelőre visszafogottan vagyunk optimisták, de nem várunk kiugró rekordot. Még előttünk áll például a nyár vége, amikor eddig mindig változott az időjárás. Mi elsősorban magas minőségű borokat készítünk és ezeknek nem jó a túlzott hőség.

Még azt sem döntöttük el, hogy ősszel mikor szedjük le a termést, ez az időjárástól is függ. Akad olyan fajta, amelynek még erősödnie kell – válaszolta érdeklődésünkre a szakember, aki szerint a szőlő árát az is befolyásolja, hogy sok import bor érkezik az országba és emiatt is alacsonyak a tarifák.

– Majd, ha bent lesz a pincében a bor, akkor lehet megmondani, milyen is volt az idei termés. Nálunk biztos, hogy nem dől meg semmilyen rekord, mert harminc százalékát a termésnek elverte a jég, a megmaradt hetven százalék egészséges, ígéretes, így bizakodunk – felelte lapunknak Szántó Zsolt szigligeti szőlész-borász, aki hozzáfűzte: a helyi idősek sem találkoztak negyven éve olyan kárral, amelyet a jég és a vihar okozott öt hete Szigligeten.

Ezért még becsülni sem szeretné előre a cukorfokot. Szeptember végére tervezi a szüretet, mert bízik a kegyes időjárásban.

A Varga Pincészet közleménye szerint a Csabagyöngyéből készülő első magyarországi és európai újbort várhatóan augusztus utolsó hetében palackozzák a Balaton-felvidéken, vagyis az idei első bort már ebben a hónapban megkóstolhatják a borkedvelők.