Ötöst kapott Siófok az ÁSZ-tól (siofok.hu)

Mennyire ellenálló az önkormányzati hivatalok működése, szervezete a korrupcióval, a csalással szemben? A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kezelik-e? Minden somogyi települést megvizsgált 2020-ben az Állami Számvevőszék ebből a szempontból és Siófokot 5-ösre értékelte írja a siofok.hu.


A 247-ből 113 somogyi önkormányzat kapott 5-ös osztályzatot, tizenöt település pedig elégtelent, vagyis 1-est az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ). A tavalyi vizsgálatsorozat „az önkormányzatok integritásának ellenőrzése” címet kapta.

A Wikipédia szerint az integritás többek között tisztaságot, feddhetetlenséget jelent.

Domokos László ÁSZ-elnök írta: „Az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az integritás a közpénzekkel való gazdálkodás három legfontosabb alapelve. Ellenőrzéseink fókuszában nemcsak az áll, hogy az egyes költségvetési szervek szabályosan működnek-e, hanem az is, hogy szervezeti integritásukat megerősítették-e, azaz ellenállóvá tették-e szervezetüket a helytelen vezetői és munkavállalói magatartással, például a korrupcióval, a csalással szemben.”

Az ÁSZ január 29-én tette közzé vizsgálati jelentését a somogyi önkormányzatokról. „Az Alaptörvényben megfogalmazott alapértékek, elvek szerint minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni – olvasható az összegzésben. – Az Állami Számvevőszék 2016-2018. évben végzett integritás-felméréseinek eredményei rávilágítottak arra, hogy a helyi önkormányzatok a közszféra szereplői körében a kockázatosabb csoportba tartoznak. Napjainkban kiemelt aktualitást és jelentőséget kapott a közpénzügyi helyzet javítása, az integritási szemlélet érvényesítésének erősítése. Az önkormányzatoknak fel kell készülniük arra, hogy a koronavírus okozta társadalmi és gazdasági válság növelni fogja a korrupciós nyomást. A járvány következtében kialakult helyzet megnövekedett feladatok elé állítja az önkormányzatokat, melyek megoldása kellő szakmai körültekintést is igényel. ”

A számvevőszék szerint egyebek között azt vizsgálták, hogy a helyhatóságok kialakították-e a korrupció elleni védelmet szolgáló szabályozásokat. „ Az első lépésben azonosításra kerültek azok az önkormányzati szabályozások és nyilvántartások, amelyek hiánya felveti a csalás és korrupció kockázatát – írja az ÁSZ. – Az összesített értékelést rontotta, amennyiben az integritás szempontjából meghatározó dokumentumok – képviselő-testületi SZMSZ, valamint a vagyonnyilatkozat átadására, nyilvántartására, a vagyonnyilatkozatban foglalt személyes adatok védelmére vonatkozó további szabályok meghatározása – hiányoztak, és azok javítása érdekében figyelemfelhívó levél hatására sem történt intézkedés”.

Siófok város önkormányzata tehát kiválóra teljesített, 5-öst kapott, a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések, Siójut és Balatonvilágos egyaránt 4-est kapott a számvevőszéktől. A környező települések közül 5-öst kapott még Balatonendréd, Nyim, Ságvár és Som is. Érdekesség, hogy a 15 somogyi elégtelenből kettő Balaton-parti: Őszöd és Boglár. A déli parti városok pedig így teljesítettek: Siófok, Balatonföldvár és Fonyód 5, Zamárdi 4, Balatonlelle 3, Balatonboglár 1 – írja a siofok.hu.