Társasházak épülhetnek az aligai magaspart tetején (Építész Fórum)

Miközben a balatoni önkormányzatok már az építési miniszterhez fordultak a Balaton további beépítésének megakadályozását, és a helyiek véleményének figyelembevételét kérve, egy öt társasházból – benne száz lakásból – álló lakópark megépítése kapott engedélyt a balatonvilágosi Club Aliga területén.

Ilyen lakóházak megépítése kapott engedélyt Club Aliga terültén (Forrás: látványtervek)

 

Az Aligaliget-beruházás részeként megvalósuló lakóegyüttes december végén kapott építési engedélyt; a társasházak mellett egy rekreációs- és üzemeltetési épület terveit is jóváhagyta a hatóság. Mindez a fejlesztési koncepcióban Aligatetőnek nevezett területen épülhet meg.

Az Aligai Fürdőegyesület hívta fel arra a figyelmet, hogy december végén építési engedélyt kapott a Club Aliga néven ismert beruházás egy újabb üteme – írja az Építész Fórum.  A civil szervezet szerint a balatonvilágosi Rózsa Ferenc utca – Barackos utca – Gagarin lakótelep és a magaspartél által határolt, 292/14 helyrajzi számú területen, a magaspart tetején „öt társasház épülhet 105 lakással, 145 parkolóval. A zárt lakóparkban az épületek hatszintesek (pinceszint + hat emelet), a legmagasabb pontjuk több mint 20 méter magas”, írják.

Az ÉTDR felületén számos látványterv elérhető a házakról és környezetükről; itt az is megjelenik, hogy a tervek engedélyezési folyamata 2022. december 12-én kezdődött, és rövidesen, december 21-én már meg is érkezett a hatóság jóváhagyó döntése, amely öt társasház, a hozzájuk tartozó öt lift, valamint egy rekreációs- és üzemeltetési épület megépítésére szól.

A korábban bemutatott fejlesztési koncepcióban középtávú fejlesztésként jelölték a beruházás „Aligatető lakóingatlanok” névvel ellátott ütemét. Az ekkor nyilvánossá tett információk szerint öt épülettömb és kereken 100 lakás valósulhat meg ebben a szakaszban. A fejlesztői tervek maximum 16 méteres épületmagasságot jeleztek, legfeljebb 3,24 százalékos beépítettséggel; a zöldfelület megengedett legkisebb mértékeként 87,6 százalékot, a terepszint alatti beépítés legnagyobb mértékeként 4,56 százalékot írtak.

***

Amiatt, hogy Club Aliga kiemelt beruházási státuszt kapott, tavaly év végén 21 civil szervezet emelte fel a hangját. Az erről szóló határozat visszavonásáért (ami lehetővé teszi a helyi építési szabályok, és egyéb jogszabályok figyelmen kívül hagyását) évek óta küzdő Aligai Fürdőegyesület így foglalta össze a helyzetet és az aggályait a közösségi oldalán:

 

Újabb törvénysértő betonmonstrumok Aligán
🔺A Rózsa Ferenc utca – Barackos utca – Gagarin ltp. és a magaspartél által határolt Balatonvilágos 292/14 hrsz-ú területen, a magaspart tetején 5 db társasház épül 105 lakással, 145 parkolóval. A zárt lakóparkban az épületek 6 szintesek (pinceszint+hat emelet), a legmagasabb pontjuk több mint 20 méter magas. A projekt már az építési engedélyt is megkapta.
🔺A területre vonatkozó kiemelt Korm. rendelet szállodaépület építésre ad lehetőséget, ezzel szemben az egyedi beépítést biztosító jogszabályt lakóépületek engedélyezésére használják.
🔺A magaspart rézsüzése továbbra is szerepel a tervek között. Környezeti hatástanulmány nem készült. Úgy tűnik, a fejlesztő szándékosan részekre bontja az engedélyeket, hogy kikerülje a környezeti hatástanulmányt, a nyilvánosságot.
🔺A betonmonstrum épületek nem illeszkednek a településképbe, ahol a megengedett épületmagasság 4,5 méter. A látvány és kilátásvédelmi előírásokat nem tartják be. A HÉSZ a Rózsa utca felől 4,5 méter homlokzatmagasságot ír elő, ezzel szemben 16 méter magas épületek készülnek.
🔺Az alábbi látványtervekkel kiegészített hirdetményt 2023. jan. 17-én tették közzé:
‼️A fejlesztéssel érintett telek szomszédos ingatlan tulajdonosai (több, mint 50) ügyféli jogállást kérhetnek a Kaposvári Kormányhivataltól.
A jogvesztő határidő: 2023. január 31.
Az épületmagasságokat elsősorban a szomszédos ingatlantulajdonosok sérelmezhetik, az ügyféli jogállásról szóló végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül.
Somogy Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály
Cím: 7400, Kaposvár, Nagy Imre tér 1.�KRID azonosító: 361301981�Hivatali kapu: SMKHEOF��Terestyényiné Szilágyi Erzsébet főosztályvezető részére�E-mail: szilagyi.erzsebet@kaposvar.gov.hu�Telefon: 06 (82) 502 899��Tárgy: 8171 Balatonvilágos, Rózsa utca 292/14 hrsz. ingatlant érintő „új építés” építési engedélyezési eljárás irataiba való betekintés érdekében ügyféli minősítés iránti kérelem�ÉTDR azonosító 202200236507
Tisztelettel:
AFE Elnöksége