Öt szabadstrand újul meg Fonyódon

 

Öt szabadstrandját fejlesztheti  Fonyód a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásának köszönhetően összesen bruttó 450 millió Ft összegben. Az Árpád parti strand, a Városi strand, a Bélatelepi strand, a Báthori utcai strand és a Huszka utcai strand újul meg az idei szezon kezdetéig.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közel 3 milliárd forintos fejlesztési keretet kapott az idei évben a balatoni szabadstrandok fejlesztésére.  Ezúttal kizárólag a nem fizetős kijelölt, természetes fürdőhelyek fejlesztésére volt lehetőség. Fonyódon kijelölt, belépődíj megfizetése nélkül használható fürdőhelyként van nyilvántartva az Árpád parti strand, a Városi strand, a Bélatelepi strand, a Báthori utcai strand és a Huszka utcai strand, így ezen területek fejlesztésére nyílt lehetőség a támogatás keretein belül – tájékoztatta a hirbalaton.hu-t a Fonyód Média Nonprofit Kft.

„A lehető legtöbb forrást szerettük volna Fonyódra hozni, a bruttó 450 milliós támogatással ezt sikerült is elérnünk. Olyan fejlesztéseket vállalhattunk be, amit június 30-ig meg is tudunk valósítani. A bekért fejlesztési javaslatok összeállítása során igyekeztünk a lehető legtöbb javaslatot beépíteni, ezzel lehetőségünk nyílt azokat a strandjainkat is fejleszteni, ahonnan nincs az önkormányzatnak bevétele, ennek csak örülhetünk.” – fogalmazott Hidvégi József, polgármester

„A szabadstrandjaink szabadstrandok is maradnak! Nem volt a pályázat feltétele, hogy bármelyik strandunk fizetős stranddá váljon. Nyilván van olyan elem, mint például az újabb Wibit élménypark a Bélatelepi strandon, amely szolgáltatásért fizetni kell majd a működtetési költségek megtérülése miatt, de az összes többi fejlesztési elem nem lesz fizetős! Zömmel vizesblokk felújítások történnek meg a projektben, játszótereket építünk és eszközöket cserélünk majd.” – foglalta össze Hidvégi József a megvalósítandó terveket.

A felújítási munkálatok környezetrendezést (amely füvesítést, fásítást, járda építést jelent), kerékpártárolók létesítését, korszerűsítést és az Árpád parton egy nagyjából 1200 méter hosszú, rekortán borítású futópálya kialakítását foglalnak magában.

A legnagyobb beruházás az Árpád parti strandon valósul meg, mintegy 175 millió forintból. „Nagyjából 1200 méter hosszú rekortán borítású futósávot alakítunk ki, így az ország egyik legszebb panorámája előtt kocoghatnak majd a futás szerelmesei. Ezen kívül játszóteret alakítunk ki, vízi játékokat helyezünk el, illetve felújítjuk a vizesblokkokat is.” – részletezte Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere.