Őszre elkészül az igáslóközpont Nagyvázsonyban (veol.hu)

Október közepétől Európában egyedülálló, tematikus élménytérként mutatja be a fogatos és igás jószágtartás eszközeit, a fogatos gazdálkodás világát az épülő látogatóközpont Nagyvázsonyban. Az épületegyüttes csoportok, turisták fogadásán túl lovas kocsis élményprogramoknak és szakmai fórumoknak is otthont ad majd.

Hétéves projekt-előkészítő és pályázati munka után kezdődött meg a Magyar Igásló Ökológiai és Tájértékközpont építése Nagyvázsonyban. Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester a Veszprémi Naplónak elmondta, hogy a látogatóközpont ötlete 2011 végén fogalmazódott meg, abban az időszakban, amikor nem volt településvezető. A gondolatot számos fórum követte, és a Magyar Nemzeti Vidékhálózat Veszprém megyei területi felelőseként is több szakmai rendezvényen megvitatta az elképzelést. A látogatóközpont így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztők Egyesülete, a Bakonyerdő Zrt. és a helyi lovasegyesület szakmai támogatásával 2012 elején bekerült a megyei fejlesztési koncepció projektjei közé is. Ennek köszönhetően pályázott a helyi Pontes Alapítvány a terv megvalósítására. Az igásmunkákat és háttérszakmákat is bemutató nagyvázsonyi központ megépítését a Magyar Állam Területfejlesztési Operatív Programja 126 millió forinttal támogatta.

A kivitelezési munkák a napokban kezdődtek el, és ősz derekára tervezik az átadást. A létesítmény kis- és nagytermében turisták, csoportok ismerkedhetnek majd interaktív játékok, kisfilmek, 3D-s animációk, kiállítási tárgyak segítségével a munkalovak világával. Az épület otthont adhat szakmai rendezvényeknek vagy családi eseményeknek, és a turistákat élmények várják az épületen kívül is.

A fogatos hulladékgyűjtés országosan öt-hat körzetben történő bevezetésével a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. szintén a nagyvázsonyi központban bonyolítaná le a program képzéseit.