Őszre elkészül a Civilek Háza (Tihanyi Visszhang)

Elkezdődtek a munkálatok Tihanyban, a leendő Civilek Házában. A Belső-tó közelében lévő egykori pékség épületét 290 millió forintból újítják fel, részben pályázati pénzből, részben magánberuházásban. A rossz állapotú épületben a belső bontási munkálatok zajlanak, a kivitelező ígérete szerint augusztus közepére végeznek.

Öt pályázó közül végül a legkedvezőbb ajánlatot tevő székesfehérvári cég, az NBU Építőipari és Szolgáltató Kft. nyerte el a beruházást.  A fejlesztés teljes költségeit uniós pályázati forrás, az önkormányzat illetve magánberuházás fedezi.

A Tihanyi Visszhang beszámolója szerint a jelenleg elhanyagol állapotú, kihasználatlan épületben kap majd helyet a könyvtár, a művelődési ház igazgatósága, a TDM iroda, a Tihany tévé stúdiója valamint a Tihany-félsziget Fejlesztési Kft, földszintjén pedig levendula lepárlót és bemutatótermet alakítanak ki. Az épület több mint százmillió forint uniós forrásból új hőszigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat, kialakítják az új fűtés rendszert. Az önkormányzat költsége a tetőtér beépítése, hiszen a helyiségeket az új funkciónak megfelelően át kell alakítani. A földszinten helyet kapó levendula lepárló kialakítása 150 millió forintba kerül, ebből magára a lepárló készülékre 50 millió forintot költenek. Ezt a beruházást a Tihanyi Levendulaolaj Kft. állja, a cégben társtulajdonos az önkormányzat. – Rendkívül fontos a Civilek házának kialakítása, mert e nélkül nem indulhat el az egykori magtár teljes felújítása és átépítése, ami kiemelten fontos turisztikai projekt. Ahhoz, hogy a világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében megvalósuljon ez a jelentős turisztikai fejlesztés, új helyre kell költöztetni a műemléki épületben működő intézményeket, amelyek ezzel végre funkciójuknak megfelelő környezetbe kerülnek. Terveink szerint mindez szeptember elején már megtörténhet, addigra teljesen kész lesz a Civilek háza, az egykori magtár felújítása pedig októberben kezdődhet el – vélekedett Tósoki Imre polgármester.