Őszintén a Balatonról: fókuszban a tó tápanyagterhelése

Az idei nyár sem volt algamentes, többször is az egészségügyi határértéket meghaladó klorofill-koncentrációt mértek a Balaton nyugati öblében. A 2019-es őszi algavirágzás óta sokszor napirendre kerül az algakérdés. A szaporodásukhoz tápanyagra van szükség, és általában a foszfor az az elem, ami ennek mértékét meghatározza. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet által szervezett (a Facebook oldalán követhető!) tudományos előadóülésen, 2021. szeptember 21-én kedden 10 órától a Balaton tápanyag-terhelése lesz a téma.  

Honnan és mennyi foszfor kerül a Balatonba? Befolyásolja-e az algaképződést a horgászat? Hogy lehet kiszámolni a vízbe kerülő foszfor mennyiségét és mennyi foszforra van szüksége egy algának? Mire számíthatunk a jövőben, rendszeres lesz az algaprobléma? Ezekre a kérdésekre gyakran nincsenek egyértelmű válaszok és sokszor a kutatók között sincs teljes egyetértés. Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mégis megpróbál átfogó képet adni ismereteikről munkatársaik és vendégelőadóik segítségével az „Őszintén a Balatonról” szakmai találkozók keretében szervezett tudományos előadóülésen.

Az esemény célja, hogy tények, adatok és tudományos elemzések segítségével keresse a válaszokat a Balaton vízének minőségét, élővilágának alakulását alapvetően befolyásoló tápanyagok forgalmával kapcsolatos aktuális kérdésekre, köztük arra is, hogy milyen hatásai vannak a horgászatnak, a turizmusnak és a mezőgazdaságnak a tó vízére.

Az előadók a téma legavatottabb, a Balaton kutatásában, monitorozásában az utóbbi években legtöbb vizsgálatot, kutatást végző tudományos kutatók és más kiváló szakemberek lesznek.

 

„A BALATON TÁPANYAG-TERHELÉSE” TUDOMÁNYOS ELŐADÓÜLÉS PROGRAMJA

Levezető elnök: Dr. Erős Tibor igazgató (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet)

  • 10.00-10.15   Megnyitó

Megszólalók: Szári Zsolt, a Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására kijelölt miniszteri biztos, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

Lombár Gábor a Balaton Szövetség elnöke

Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója

  • 10.15-10.35    A Balaton terhelésének számítása a 90-es évektől, a VITUKI-ban kidolgozott módszer alapján Kóbor István, Takács Erzsébet, Sósfalvi Noémi (Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)
  • 10.35-10.55   A Balaton külső tápanyagterhelése: források, trendek és nagyságrendek Clement Adrienne (BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék)
  • 10.55-11.15   A Kis-Balaton Vízvédelmi rendszer múltja és jelene Látrányi-Lovász Zsófia, Méhes Nikoletta, Dr. Mátyás Kálmán (Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)
  • 11.15-11.35    Kávészünet
  • 11.35-11.55   A halgazdálkodás foszfor mérlege a Balatonban és az etetőanyagok használatának hatása: Specziár András, Boros Gergely (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet), Nagy Gábor, Fodor Ferenc, Hamvasi Miklós (Balatoni Halgazdálkodási Non-profit Zrt.)
  • 11.55-12.15   Mennyi foszfor kell egy algának a Balatonban?

Vörös Lajos, G.- Tóth László, Somogyi Boglákra (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet)

  • 12.15-12.35   A Balaton jövője

Istvánovics Vera, Honti Márk (MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport)

  • 12.35-12.45   Összegzés
  • 13.00  Az Előadóülés vége

Helyszín: Tihany, a BLKI előadóterme (Klebelsberg Kunó utca 3.)