Őszig nem fogják ereszteni a Balatont a tervezett hajószállítás miatt

„Mivel alacsony a Balaton vízállása, és kevesebb a csapadék az ilyenkor szokásosnál, várhatóan se a nyár előtt, sem alatta nem kerül sor a Sió-zsilip megnyitására a tervezett hajószállítás miatt” – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a hirbalaton.hu megkeresésére. A balatoni vízügyi kirendeltség élére Pécseli Péter távozása miatt Kravinszkaja Gabriellát, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság korábbi osztályvezetőjét nevezték ki május elsejétől – a tájékoztatás szerint. 

 

A Balatoni Hajózási Zrt. két új hajóját tervezték felhozni a Sió-csatornán még a nyár előtt. Sokan aggódtak amiatt, hogy a tavasszal alacsonynak számító balatoni vízállás ellenére megnyitják ezért a Sió-zsilipet, ami a hirbalaton.hu-nak korábban nyilatkozó szakemberek szerint akár 10-15 centiméterrel is csökkentené a tó vízszintjét.

Mint arról korábban beszámoltunk, távozott posztjáról, az ágazatot is elhagyta Pécseli Péter, aki a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségét 12 éven át vezette.