Őszi randevú a csopaki malomnál

Őszi találkozóra várja a csopakiakat és a környékbelieket a csopaki vízimalomhoz október 8-án, délután a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja. A családi délutánon készen hozott madárijesztőket és madáretetőket is díjaznak, ám a rendezvény gerincét az idei évtől már a családi programok adják- tudta meg a hirbalaton.hu Tarnai Dezsőnétől, a NABE csopaki csoportjának vezetőjétől.

A program helyi óvodások és kisiskolások fellépésével kezdődik, majd kézműves foglalkozásokkal folytatódik. Lesz arcfestés, nemezelés és az apró gyermekkezek őszi termékekből készítenek figurákat. Természetesen ezen a délutánon is előkerül a NABE népszerű Balaton- társasjátéka, csakúgy mint a Balaton-puzzle és horgászhatnak is a legkisebbek a helyszínen felállított medencében. Az őszi délutánt szeretetvendégség zárja, ahol megkóstolható majd a tavaly nagy sikert aratott kemencés zsíroskenyér.

A NABE ezekre az alkalmakra meghívja a szomszédos településeken működő helyi csoportok tagjait, így Arácsról és Balatonalmádiból is várnak “látogatókat”- mondta el Tarnai Dezsőné.

A távolabbról érkezőknek érdemes a vízimalomban  található malomkiállítás megtekintésére is időt szakítani. 1860 k. épült Plul-féle malom a Nosztori-völgy 18.-19. sz-ban működő vízimalmainak egyik legutolsó hírmondója. Az 1910-ben újjáépített Molnár Kálmán féle vízmalom – néhai Dr. Zákonyi Ferenc Balaton kutató szerint – technikai megoldása a XIX. századi bakonyi deszkametszők munkájára hasonlít.

Az ipari műemlékként védelem alatt álló épület október 30-ig hétfő kivételével minden nap látogatható.