Őszi Könyvtári Napok Hévízen

Egy héten át várják könyvtári programokkal az érdeklődőket Hévízen, a városi könyvtárban. Az október 2-8-ig  tartó rendezvény keretében lesznek író- olvasó találkozók, tudományos előadások és gyerekprogramok.

Az őszi könyvtári napok részletes programja:

Október 2. hétfő 17 óra

„Szemben a zárral… – Kiléptem DISZeim fogságából, avagy diszgráfiával és diszlexiával íróvá válni”
Szabó Zsófia Fruzsina (Sophie Taylor) írónővel Rieger Valéria gyógypedagógus beszélget
egy ifjú írónővel, Szabó Zsófia Fruzsinát, aki Sophie Taylor írói álnéven publikálja verseit, novelláit és
regényeit. Diszlexiája és diszgráfiája ellenére kötött ki az írás mellett, és műveinek van egy sajátos,
“magába szippantó” hangulata, ami további olvasásra késztet.

Október 4. szerda 17 óra

Hévízi Szabadegyetem „A tudatalatti és a teremtés titkai” – Balogh Béla író előadása
Balogh Béla szavait idézve: “Jó szándékkal, pozitív gondolatokkal, nagy lendülettel és szép reményekkel hozzákezdünk valamihez, ám az eredmény messze elmarad elvárásainktól. A tudatos gondolkodás és döntés, úgy tűnik, nem mindig segít. A tudatalattiban rejlő “programjaink” gyakran keresztülhúzzák számításainkat. Ezeket a “programokat” azonban “felülírhatjuk”, ha megfelelő számú alkalommal hallgatjuk meg az újat.”
 
 Október 5. csütörtök 17:30

TitokMondó – „Gyerek a családban”
– Biblioterápiás beszélgetések
– A beszélgetést vezeti: Fleisch Edina biblioterapeuta

Október 6. péntek 8:50 óra
Muravidék a magyar és szlovén (délszláv) érdekszféra peremén – Göncz László író, történész előadása

13:30 óra In memoriam Molnár Jenő Hévíz Város szobrászára emlékezünk – Dr. Szántó Endre helytörténész előadása (Ezt követően tárlatvezetés a Muzeális Gyűjteményben!)

Molnár Jenő szobrászművész a Herendi Porcelángyár ter­vező művészeként nyugdíjas éveire költözött 1992-ben Hévízre. A művész az 1960-as években látogatott először a városba. Számos köztéri szobra és domborműve díszíti a települést. Legkorábbi a Tófürdő területén egy kislányszo­bor, legutolsó a református templom mellett elhelyezett Kálvin János mellszobor. Az 1999-ben Pro Urbe Hévíz díj­ban részesült szobrászművész 81 éves korában bekövet­kezett haláláig, 2001 márciusáig élvezte a város vendég­szeretetét, melyet alkotások sorával próbált viszonozni. Például a dr. Moll Károly emlékérem, Hévíz emlékplakett, Effinger Károly dombormű, „Hévízi-tó tündére” bronz szo­bor, Vajda Ákos, Szent István és Bibó István domborműve, a Csokonai-díj, s Hévízen a polgármesteri lánc elkészítése is Molnár Jenő nevéhez fűződik.

Október 8. 9:00- 13 óráig
Könyves Vasárnap (ingyenes beiratkozás- és internethasználat)