Ősszel vehetik birtokba a közlekedők az új körforgalmat Sümegen (Magyar Építők)

Jelentős előrehaladás tapasztalható a Sümeget átszelő, 84-es főutat érintő projektnél, amely a város közlekedésének élénkítését és nem utolsó sorban a biztonságos közlekedés feltételeit hivatott megteremteni a Tóth Tivadar utca–Fehérkő utca keresztező forgalmában – derült ki a beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közleményéből.

A hazai forrásból megvalósuló kivitelezést az Alpok Terra Kft. végzi nettó 435 millió forint értékben – írja a Magyar Építők.  A közlemény szerint a nyári időszakban kiemelten forgalmas, Sümegen áthaladó, és azt kettéválasztó 84-es főút jelentős kockázatot jelentett az autóval közlekedők, a kerékpárosok és a gyalogosok számára.

A gyalogosok és kerékpárosok csomóponton történő biztonságos átvezetése érdekében a körforgalom dél-keleti ágán (84-es főút település felőli ága) egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, valamint egy kerékpáros átvezetést alakítanak ki.

A projekt keretében a jelenlegi közvilágítási hálózat átépítése is megtörténik, továbbá az érintett közművezetékek kiváltására is sor kerül. A Fehérkő utca irányából, valamint a 84-es főútról érkező csapadékvíz elvezetése érdekében a csomóponton átvezetnek egy nagy átmérőjű csapadékcsatornát is, melyet a Tóth Tivadar utcában meglévő nyílt árokba kötnek be.

A beruházó tájékoztatása szerint jelenleg a körpálya kialakítása, a körpálya és a csatlakozó önkormányzati utak aszfalt burkolatának kiépítése folyik. A Tóth Tivadar utcai szakaszon tervezett kerékpárút szegélyépítése a végéhez közeledik.

Előreláthatóan július második felében befejeződik a körforgalom körpályájának kopóréteg nélküli kialakítása, melyet a teljes munkaterületen egy időben terveznek elvégezni. Ezt követően a Fehérkő utcai szakaszon kezdetét veszi a kerékpárút építése is, ezzel párhuzamosan a befejező munkálatokat végzik el. A csomópont építésének tényleges befejezése szeptember első felében várható.
A NIF Zrt. arra hívta fel a közlekedők figyelmét, hogy a több építési ütemben készülő útburkolat kivitelezési munkái miatt az érintett szakaszon forgalomkorlátozásokra és jelzőlámpás forgalomirányításra kell számítani. A kopóréteg beépítésének napján a csomópont forgalmát teljes egészében elterelik, melyről a lakosságot idejében tájékoztatják.