Összehangolt akciót tartottak a rendőrök Siófokon

Összehangolt akció és finn módszeres ellenőrzés Siófokon és vonzáskörzetében, harmincöt szabálysértővel szemben léptek fel a somogyi rendőrök.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2022. október 25-én Siófok és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték fokozottan – közölte honlapján a rendőrség.

A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nem csak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrizték a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak. Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 283 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egyetlenegy sofőrnél merült fel az ittasság gyanúja.

A rendőröknek mindamellett tilos jelzésen áthaladás, biztonsági öv hiánya, szabálytalan előzés, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használat, illetve záróvonal figyelmen kívül hagyása miatt összesen 35 esetben kellett intézkedniük. Az ellenőrzést három civil gépkocsi, három járőrautó és egy drón segítette.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű forgalom-ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!