Ilyen volt a Balaton-átúszás alatt az időjárás – a későn indulók rosszabbul jártak

Az átúszás reggelén egy keleten elvonult hidegfront hatására élénk északkeleti szél fújt. Napközben a Balaton felett kialakult tavi cirkuláció hatására a szél fokozatosan csökkent, illetve az északi parton délkeleti, a déli parton északkeleti irányúra fordult, vízközépen pedig teljesen leállt a légmozgás. A délelőtt indulók így nyugodt, 26-27 fokos vízben, napos időben, ideális körülmények között teljesíthették a távot. A későn indulóknak kedvezőtlen irányú hullámzással is meg kellett birkózniuk, nem mindenki bírta – számolt be a met.hu-n Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumának vezetője.

Délután egy nagyon gyenge léghullám (un.konvergencia vonal) közelítette meg a Balatont, amely mögött északnyugatira, előtte délnyugatira fordult a szél. A tavi szél és a konvergencia vonal előtti délnyugati áramlás összeadódásával Balatonboglár és Zánka vonalában néhány órára megélénkült a délnyugati szél (Zánkán 34 km/h sebességet mért az OMSZ műszere), amely éppen az átúszás térségében délnyugat-északkelet irányú hullámzást keltett. Az erőteljes, kedvezőtlen irányú hullámzás miatt a későn indulók egy részének idő előtt be kellett fejeznie az úszást.

Összességében elmondható, hogy az idei Balaton-átúszás első felében ideális körülmények voltak, míg a végén a megnövekvő hullámzás miatt átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek az úszok – szól az összegzés.