Összefogás nyomán újult meg Bájhober-emlékhely (sonline.hu)

A Marcalihoz tartozó Horvátkúton ismét megmutatták a helybéliek, ha egy kicsit összefognak és egyesítik erőiket nagy dolgokra képesek.

 

Példás összefogás révén újították fel a marcaliak a horvátkúti városrészben, a Hegyháton található szoborfül­két, amit 1925-ben Bájhober Györgyné állított az első világháborúban hősi halát halt fia, Bájhober István emlékére.

Az átadó és a szoborszentelési ünnepséget az esemény házigazdája, Mészáros Géza önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd Bereczk Balázs alpolgármester méltatta a nem mindennapi összefogást és az értékmentést. Végül Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történész-muzeológusa ismertette a Bájhober-emlékhely történetét. A Honvéd Hagyományőrzők Zala megyei szervezetének díszőrsége első világháborús egyenruhában vonult fel az avatáson Druskóczi István vezetésével.
Az elhanyagolt állapotban fennmaradt emlékhelyet még 2020 májusában fedezte fel néhány horvátkúti lokálpatrióta, akik Nemes János vezetésével megtisztították a szobor környezetét, ügyükhöz sokan csatlakoztak – írja a sonline.hu.