Őrzik az értékeiket, hagyományaikat Alsóörs lakói (Napló)

Permi vörös homokkő, Balaton-felvidéki vert csipke, Endrődi Sándor, Somlyó-hegyi kilátó. Ha ezeket hallja az ember, egyből a Balaton-part egyik legszebb településére asszociál. Nem véletlenül őrzik az értékeket és a hagyományokat Alsóörsön.

– Albrecht Sándor, a bizottság tagja hosszú évtizedek óta tevékenyen vesz részt helytörténeti írásaival, könyveivel Alsóörs kulturális életében. A településhez való kötődése olyan szellemi, erkölcsi és tetteivel bizonyított elkötelezettség, amely messze túlmutat a mindennapokon. Rendkívüli értékeink – amelyekre méltán büszkék lehetünk – az ő feljegyzéseiben is erepelnek – kezdi a helyi értéktárbizottság elnöke, Gaál Dezső.
A permi vörös homokkő a tájék évmilliós kincse. Ősidőktől bányászták a faluban. Faragásának tudománya apáról fiúra szállott. Alsóörsön az épületek, bástyák falában és szinte mindenütt megtaláljuk: a szépen faragott kútkáváktól, itatóvályúktól, a mesterien rakott kerítésektől, házfalaktól a nagy gonddal faragott útburkolatig, lépcsőfeljárókig, kerékvető kövekig. A permi vörös homokkő 2014-ben a helyi értéktárbizottság javaslatára mint nemzeti érték felvételt nyert a megyei értéktárba.

– Alsóörs a faragott kőszobrok faluja is. Már nemzetközivé emelkedett a nyaranta megrendezett kőfaragó tábor is, ahol minden évben egy-egy művészi alkotást állítanak ki. Kiemelt figyelmet érdemlő értékünk még a Balaton-felvidéki vert csipke, amely egy szakértelemmel munkálkodó, lelkes alkotókör, az Alsóörsi Csipkeműhely művei által él tovább, immáron 15 éve. A Balaton-felvidéki vert csipke 2014-ben a helyi értéktárbizottság javaslatára mint nemzeti érték a kulturális örökség kategóriában felvételt nyert a megyei értéktárba – folytatja az értékek tovább sorolását Gaál Dezső.

Persze az értékeket még hosszasan lehetne sorolni, hiszen a Sirály Nyugdíjas Egyesület énekkara, képzőművészeti klubok, sportszakosztályok gazdagítják a települést. Nem beszélve azokról az épületekről, amelyekről már oly sokat írtak a különféle sajtóorgánumokban is. Alsóörsöt a könyves jelzővel is emlegetik: az elmúlt évek során több mint húsz kötet jelent meg itt.

Gaál Dezső reméli, hogy a sok értéket, melyeket gondosan őriznek, az utókor majd megfelelően ápolja.