Örvénylő zivatarfelhő a Balaton felett – 95 km/h erősségű szelet mértek Balatonszemesen

Vasárnap több hullámban söpörtek végig a zivatarok a Balaton térségében. Az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) műszerei szerint az üdülőövezetben Fonyódon mérték a legerősebb, 95 km/h sebességű szelet. Balatonszemesen félvízen 90 km/h, Balatonaligán 80 km/h sebességet regisztráltak a műszerek. A Balaton tágabb környezetében Kab-hegyen volt a legerősebb széllökés, ott 117 km/h-t is elérte az átvonult zivatar szele – tájékoztatott Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

Egy szupercella vasárnap a Balaton felett (Fotó: Siófoki Obszervatórium)

 

Az első hullám, amely kora délután érte el a Balatont még csak gyengébb csapadékkal járt, de a második hullámban már annál erősebbek voltak a zivatarcellák. A 17 óra körül érkezett az első hevesebb zivatar, majd 30-40 percenként követték egymást a gyakran forgó zivatarfelhők. Átvonulásukat intenzív csapadék és viharos szél,
helyenként jégeső kísérte.

Az örvénylő szupercellákban kis területen rövid időre a fentieknél is erősebbek lehetettek a széllökések. Egy ilyen kisebb méretű, a Balaton felett átvonult szupercelláról készült a siófoki obszervatóriumból a mellékelt fénykép.

A szombati gyengébb és a vasárnapi heves zivatarok igazolták a szervezők döntését a Balaton-átúszás elhalasztása tekintetében – jegyezte meg a meteorológus.