Örvényes újjászületett strandja szabadstrand marad

Teljes körűen megújult, európai szintű lett az észak-balatoni Örvényes közkedvelt strandja, amely továbbra is szabadstrand marad. Rögös út vezetett odáig, hogy szerződés- és határidő módosításokkal, több pályázat révén megvalósulhasson, uniós és hazai támogatások révén 332 millió forintnyi beruházás, fejlesztés. Az ünnepélyes átadást 2021. május utolsó hétvégéjére tervezik – Huszár Zoltán polgármester tájékoztatása szerint. 

 

Kisfalu nagystranddal

Örvényes egy parányi falu, nagy stranddal. Ráadásul az északi part kevés szabadstrandjának egyike található itt, így komoly turisztikai vonzerőnek számít. Régóta megérett a fejlesztésre, amelynek költségigénye bőven túlmutatott a falu lehetőségein.

Örvényes önkormányzata még 2017-ben indult, majd nyert a Nemzetgazdasági Minisztérium TOP-os pályázatán forrást a strandja fejlesztésére. A támogatási szerződést fél év múlva írták alá. Tervezőt kétkörös kiírással sikerült szerezni – amely a Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. lett – aztán kiderült, hogy az engedélyezett terv túl drága az elnyert forráshoz képest.

Azonos műszaki tartalom mellett, de az épület méreteinek csökkentésével készült el egy újabb terv, amely 2019. június végére jutott jogerős építési engedélyhez. Hamarosan indulhatott a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására, amelyet a NBU Építőipari Kft. nyert meg. A szerződést 2020 elején kötötték meg. A pályázat révén új strandi kiszolgáló épület épült és parkoló létesült.

A támogatási szerződést összesen négyszer kellett módosítani határidő hosszabbítás, illetve többlet-forrásigény miatt. A település uniós pályázata összesen 241 millió forintos támogatást nyert a TOP-1.2.1-16-VE1-00006 azonosítási számú projektre. Örvényes önkormányzata a Veszprém Megyei Önkormányzattal konzorciumi megállapodást kötve nyerte el a forrást. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

Sokáig zárva volt a strand

Az építkezések miatt két éve zárva tartó strandon a fejlesztések műszaki átadása tavaly ősszel történt meg. A beruházás befejezésének határideje 2021. február 28., az elszámolást március végéig kell beadni.

A több lépcsős fejlesztésekhez a település az uniós támogatás mellé összesen 90,84 millió forint hazai forrást is nyert a Magyar Turisztikai Ügynökség három pályázatán, 2017-2020 között.

Első körben megépült a strandi játszótér, a szauna és beszerzésre kerültek új padok, kukák, napelemes kandeláberek, saválló lépcsők. A második pályázat (2019) keretén belül műanyag úszóstég beszerezésére és mentő-katamarán beszerzésére, továbbá illetve wifi és camera rendszer kiépítésére nyert támogatást Örvényes. A tavalyi támogatásnak köszönhetően fix napozóstégeket és információs táblákat helyeznek ki a strand területére.

Huszár Zoltán kifejtette, hogy a kormánytól kapott támogatásra, valamint a térség országgyűlési képviselőinek kérésére marad Örvényes strandja továbbra is szabadstrand, Az elkészült beruházások ünnepélyes átadását 2021. május végére tervezik.