Őrület, ami most megy a balatoni ingatlanpiacon (napi.hu)

A járvány tovább erősítette a nyaralók iránt évek óta növekvő keresletet, s az üdülőövezetek annyira kedveltek lettek, hogy tavaly 20-25 százalékkal több ingatlant értékesítettek, az áremelkedés pedig helyenként elérte a 30 százalékot – írja a nyaralópiac változásairól az Otthon Centrum (OC).

Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője szerint a járványhelyzet hatására megnövekedett az érdeklődés a nyaralók és üdülőingatlanok iránt. Az előzetes adatok alapján tavaly majdnem 7 ezer nyaraló cserélt gazdát, ami már most 20 százalékkal több, mint a 2019-ben, de a végleges szám akár 25 százalékkal is meghaladhatja az előző évi értéket. „Az Otthon Centrum közvetítésével értékesített ingatlanok száma alapján semmi nem utal arra, hogy ebben az évben megtört volna ez a lendület” – mutatta be az idei tendencia alakulását az elemzési vezető, aki szerint a járványhelyzet érezhető változásokat generált az üdülőingatlanok piacán, hiszen a távmunka és a távoktatás bevezetésével komoly igény mutatkozott arra, hogy a családok több időt töltsenek nyaralójukban.

A balatoni ingatlanok az erős kereslet nyomán nagyot drágultak idén, az érdeklődés akkora, hogy az áremelkedés már nem csak a partmenti települések sajátja. A drágulás mértéke mindenhol meghaladta a 10 százalékot, de nem ritka a 30 százalékot felülmúló árnövekedés sem; különösen az eddig alacsonyabb árfekvésű területeken.

A további részleteket itt lehet elolvasni.