Örömlányok és zsebesek miatt aggódnak a siófoki szórakozóhelyek, reagált a polgármester (pestisracok.hu/hirbalaton.hu)

Az idei évi tapasztalataink a szezon kezdete óta igen aggasztóak, a területen újra megjelentek a prostituáltak – elképesztő számban – illetve a lufiárusoknak és virágárusoknak álcázott zsebtolvajok, a hozzájuk kapcsolódó bűnözőkkel. A területen a múlt hétvégén már verekedések is voltak – írták a siófoki városvezetőnek címzett levelükben a Petőfi-sétány vállalkozói. A polgármester szerint a városnak nem kötelezettsége az őrzés biztosítása, ugyanakkor ezt megteszik lehetőségükhöz mérten. Lengyel Róbert szerint az “ellebujosítás” nem az ő polgármestersége idején kezdődött. 

A Petőfi-sétány a Balaton egyik legnégyszerűbb szórakozóhelye májustól szeptemberig, melynek üzemeltetője, azaz felelőse az önkormányzat, közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cégen keresztül biztosítja az őrzést. A sétányon működő vállalkozások vezetői szerint az elmúlt években jól működött a terület őrzése, volt kellő számú biztonsági őr és a kamerarendszer bővítése is meghozta a gyümölcsét. A vendéglátósok azonban most úgy látják, hogy az eddig elért eredmények az utóbbi időben a visszájukra fordultak – írja a pestisracok.hu.

A portál állítása szerint az idei költségvetésben csökkentett keret jutott a terület őriztetésére, emiatt pedig kevesebb őrt tud az önkormányzat alkalmazni. Ennek eredménye pedig már most látszik: a sétányon megjelentek a prostituáltak és zsebtolvajok. A vállalkozók hozzátették, míg az elmúlt három évben 18 órától másnap reggel 6 óráig dolgoztak a biztonsági őrök a beeresztő pontokon, addig idén este 9-kor kezdődik a műszak.

Szombaton Lengyel Róbert Siófok polgármestere a közösségi oldalára írt bejegyzésben reagált a város közbiztonságát érintő kérdésekre.  Elmondása szerint késő éjjel, előre be nem jelentve lement a sétányra és igyekezett személyes tapasztalatokat szerezni a közbiztonság helyzetét illetően. “Akkor épp nem zsebeltek ki, nem kötöttek belém, nem láttam verekedést, viszont láttam őröket és jónéhány járőröző és intézkedő rendőrt is” – fogalmaz a városvezető, majd hozzáteszi: “azt nem állítom, hogy nincsenek, nem lehetnek gondok, mert ahol tömeg van, ott mindig voltak és lesznek is gazemberek, renitensek, de azért ez a közbiztonsági katasztrófa helyzettől messze van.”

Lengyel Róbert ugyanakkor kifejti: nem az ő polgármestersége idején kezdődtek a gondok, ugyanakkor akkortájt egyetlen vállalkozó sem vert hangos biztonsági vészharangot a polgármesternél meg a sajtónál. Hozzáteszi:  a városnak nem lenne kötelessége költeni biztonsági őrzésre, mert ez nem alapfeladatuk, ugyanakkor költenek annyit, hogy a helyi rendőrség munkáját elősegítsék, amennyire csak tudják és ezzel a helyiek és az idelátogatók biztonságérzetén is javítanak.