Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon: a csont és szaru megmunkálása került a fókuszba (zaol.hu)

A pásztorművészet, a csont és a szaru megmunkálása és díszítése a fő témája annak a tábornak, melynek a keszthelyi Népművészeti Alkotóház ad otthont. A tábort már harmadik éve szervezik meg, megvalósulását pályázati támogatás segítette. 

A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány által működtetett keszthelyi alkotóházban az év egészében élénk munka folyik, de nyáron még inkább – írja a zaol.hu.  Több tábort is rendeznek itt, most az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon című alkotónapokat.  Csakúgy, mint tavaly, – a nagy érdeklődésre való tekintettel – főként a csonttal és szaruval foglalkoznak a résztvevők a mesterek iránymutatásával, de sok más népművészeti ágban elmélyedhetnek, tanulhatják és gyakorolhatják a fortélyokat. Ismerkedhetnek a Kis-Balaton környéki viseletekkel, hímzésekkel és a Keszthely környéki írott tojásokkal is.

Színes és nagy léptékű munkát végzünk, melyet szeretnénk jövőre is folytatni – mutatta be a zaol.hu-nak a tábori munkát és alkotásokat a táborvezető Bereczky Csaba fafaragó, a Népművészet mestere. A tábor híre már messzebbre is eljutott, így a keszthelyi és környékbeli résztvevők mellett Somogyból és a fővárosból is érkeztek ide. A legfiatalabb résztvevő 11 éves, ő édesapjával együtt visszatérő résztvevői az alkotóház foglalkozásainak.