Óriástobozokat szüreteltek a Folly Arborétumban

Hatalmas tobozokat  szüreteltek szombaton a Folly Arborétumban Badacsonyörsön. A második alkalommal megtartott nyilvános tobozszüreten a látogatók is figyelemmel kísérhették amint az alpinisták a 10-15 méter magas fákról lefűrészelik a nemritkán 30-40- cm hússzú, 2-3 kg-os termést.

 

Az óriástobozú, az andalúziai jegenye- és a tengerparti fenyők több tízméteresre is megnőnek, érett tobozaik pedig 30–40 cm hosszúak és 10–20 cm szélesek is lehetnek. Éppen ezért csak alpintechnikával szüretelhetők szakember segítségével. A Follyban található egyik példány már 80 éves, a negyedik generációs tulajdonos, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette.

Forrás: folly.hu

Az andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az 50-60 éves kort, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már 40 éves. Előbbit a látogatók arról is felismerhetik, hogy erősen viaszolt tűlevelei miatt műfenyőhatást kelt, utóbbi a kéttűs fenyők között a leghosszabb tűvel rendelkezik, látványos méretű, szép formájú tobozai vannak, kidudorodó pikkelycsúcsokkal – olvasható az arborétum honlapján.

A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt adtak ajándékba a  látogatóknak.

A likebalaton.hu videón örökítette meg a tobozszüretet.