Óriáspontyra hajtottak az orvhalászok

Eresztőhálós rapsic-pároson ütöttek rajta a halászati őrök szombaton a Nyugati- övcsatornánál. A 10 méter hosszú és 1,5 méter magas nyakzóhálóval a csatorna teljes szélességét lezárták a Pálmajori hídtól keletre eső területen, tettenéréskor egy 72 cm-es ponty került elő a háló rabságából.

Hajnalban bukkantak rá a csatornában elhelyezett hálóra a halőrök, majd türelmesen várták az illegális halászeszköz tulajdonosát – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Havranek Mihály,a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.  horgászati igazgatója.

Reggel nyolc óra után nem sokkal megérkezett két férfi, akik annak tudatában kezdték el a háló átvizsgálását, hogy – horgászati tilalom lévén – a környék kihalt, senki nem zavarja majd őket tevékenységükben. Ebben az időszakban a nagy tenyészértékű halak gyakran felúsznak az áramló vízen, hogy a sekély vizében ívjanak le, ezt szerették volna kihasználni az orvhalászok. Nem volt szerencséjük. Először a halőr-páros kérte számon rajtuk a tiltott módszer alkalmazását, majd a Marcali Rendőrkapitányságon kellett válaszolniuk a feltett kérdésekre.

Ezzel az ügy korántsem ért véget,a nyomozati szakasz végén az orvhalászoknak bíróság előtt kell felelniük tettükért.