Óriásit fejlődtek a balatoni strandok

“Az utóbbi években óriásit fejlődtek a strandok, amelyek ma már komplex szórakozási lehetőséget nyújtanak, mindegyik rá jellemző, egyedi hangulattal, ezért érdemes körbestrandolni a Balatont” – summázta több éves strandminősítő tapasztalatait Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség (BSZ) titkára a hirbalaton.hu-nak. Mit is jelent ez a fejlődés, jellemzően mi mindent lehet csinálni a Kék Hullám Zászlót is elnyerő balatoni fürdőhelyeken? – erről faggattuk.

 

Egy évtizede csak álmodhatott ilyenről a fürdővendég

“Idén a Kék Hullám Zászló strandminősítés során sikerült négy nap alatt 35 strandot pásztázott végig a zsűri a Balaton körül. Ez mindig jó lehetőség arra, hogy az ember összehasonlítsa az előző évben látottakkal a jelenlegi helyzetet. Azok a strandok, amelyek „veszik a bátorságot” és elindulnak a Kék Hullám Zászló strandminősítésen már olyan színvonalat képviselnek, amiről a 10-15 évvel ezelőtti fürdővendég csak álmodhatott” – mondta a BSZ titkára.

 

Miért pont a Balaton?

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes pont a Balatonra jönni strandolni a páratlan környezeten és vízen kívül Fabacsovicsné Kovács Krisztina az alábbiakat emelte ki:

  • A strandok évről-évre egyre több családbarát szolgáltatással rendelkeznek: a pelenkázó helyiségen, kívül családi öltöző, gyermek vizesblokkok várják a gyermekkel érkezőket.
  • Szinte mindegyik strandon kialakítottak a kicsik számára homokos lidós partszakaszt, ami a jobb helyeken már árnyékolt, akár napvitorlával, de van, ahol növényzettel.
  • A játszóterek legtöbbje már minden korosztály számára kínál lehetőségeket, animátorok várják a kicsiket, fedett játszóházak létesültek az utóbbi években több helyen is. Ezek már olyan szórakozási lehetőségeket is kínálnak, ami már nem csak a fürdésre alkalmas időben vonzhatja a családokat a strandra.
  • Már nem ritkaság a strand könyvtár, ami mind a gyermek, mind a felnőtt közönség számára olvasnivalót biztosíthat.
  • A sportolási lehetőségekre kiemelten figyelnek a vízparton. Ez nemcsak a szokásos strandröplabda és foci lehetőségét jelentik, hanem telepített vízisporthoz szükséges felszereléseket is. Sok strandon van például óriás sakk, Teqball asztal, illetve kültéri fitneszgépek.

 

Átalakulóban a strandi vendéglátás is, és megjelent a környezettudatosság

A BSZ titkára szerint átalakulóban van a vendéglátás is: a hagyományos strandi ételeket kínáló büfék mellett egyre több helyen találhatunk igényes és ötletes, újhullámos vendéglátó egységeket, bisztrókat, amelyek külön színfoltot, vonzerőt jelentenek. Ide már nem csak strandolás közben járnak az emberek, hanem külön esti program lehet egy-egy itt eltöltött vacsora.

A strandok üzemeltetői azt is felismerték az utóbbi években, hogy a környezettudatosság igen fontos, példamutatással tehetnek legtöbbet ez ügyben, ezért sok helyen már szelektíven gyűjtik a szemetet, sőt a gyerekek számára már szemléletformáló játékokat is találunk a partokon.

 

Az akadálymentesítésre is egyre több helyen figyelnek

Az akadálymentesítésre is egyre több figyelmet fordítanak. A parkolókban szinte mindenütt szabályosan kijelölt megállóhelyek, a strandokon akadálymentes vizesblokkok várják a fürdőzőket. A vízbejutási lehetőség is a legtöbb helyen biztosított a mozgáskorlátozottak számára.

 

Mit mutatnak a Kék Hullám Zászló csillagai

“A Kék Hullám Zászlón feltüntetett csillagok száma azt mutatja, hogy ezekből a szolgáltatásokból mennyi és milyen színvonalú található meg egy strandon. A meglátogatott balatoni strandok mindegyike egyedi, sajátos, csak rá jellemző hangulattal bír, ezért is javaslom: strandoljuk körbe a Balatont!” – mondta a BSZ titkára.