Optimális a Balaton vízállása (zaol.hu – Magyar Hírlap)

A tóból szélsőséges esetben naponta akár hatmillió köbméter is elpárologhat, ami Budapest napi rekord vízfogyasztásának többszöröse.

Jelenleg 125 centiméter, vagyis optimális a Balaton vízállása, a Sió zsilipje pedig május óta zárva van – mondta a Magyar Hírlapnak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Sikló Gabriella a lap pénteki számában emlékeztetett arra, hogy a tó szintjének 120 és 126 centiméter között kell lennie. A fő vízutánpótlás a Zala folyóból érkezik, jelenleg másodpercenként 11,5 köbméter. A párolgás a napokban 4,6 milliméter volt.

A Balaton óriási, csaknem hatszáz négyzetkilométeres vízfelület – a tó vízmennyisége 1,8 milliárd köbméter -, és szélsőséges esetben naponta akár hatmillió köbméter is elpárologhat belőle. A szakember összehasonlításképpen elmondta: a budapesti napi rekord vízfogyasztás kevéssel 1,3 millió köbméter fölött volt.

Sikló Gabriella beszélt arról is, hogy komoly modellszámítások előzik meg azt, hogy mikor nyitják ki a Sió zsilipjét, és az időjárás csak az egyik tényező.