OnlineBalaton – Titkos zugot rejt a györöki Szépkilátó lába

A helyiek és a kirándulók körében is nagy népszerűségnek örvend a balatongyöröki Szépkilátó. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a gyönyörű panoráma mellett más érdekesség is várja ott a látogatót. Egy forrást jeleznek fent a táblák, de aki lebaktat a meredek lépcsőkön, egészen különleges helyre juthat – az onlinebalaton.hu keddi beszámolója szerint.


Lent a lépcső aljában, egy élménysétány részeként, forrásvízből táplálkozó „tavacskát” rejtenek a fák. Itt, a köveken körbejárva, Kneipp utasításait követve felfrissülhet testünk, lelkünk – olvasható a portálon.

Az élménysétányon végighaladva a Kneipp-módszer négy alappillérét ismerheti meg az arrajáró. A “tavacskától” kicsit távolabb egy vizes taposó található, benne a Balaton természetes vízével. Ezután egy váltakozó felületű sétányon folyatódhat a mezítlábas kúra, majd egy rövid séta következik a gyógy- és fűszernövény szigetek között, melynek végében a helyi  felnőtt- és gyerekjátszótér várja a kirándulót.

A Wikipédia leírása szerint Sebastian Kneipp német katolikus pap volt, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit a gyógyászat ma is Kneipp-kúrának ismer. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat. Kezelési repertoárjába tartoztak a vizes leöntések, a vízben gázolás, valamint a hideg és meleg rész-, teljes- és váltófürdők.

(12:40)