Online szentmisék és lelki napok a Tihanyi Apátságban (likebalaton.hu)

Egyrészről a kiadott állami rendelkezések alapján be kellett zárniuk Tihanyban a látogatóközpontot, a múzeumot és a királyi kriptát. Másrészről pedig rájuk is vonatkozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelete, hogy ezekben a hetekben nem lehet istentiszteletet bemutatni a nép részvételével. Keresztelőt, temetést, esküvőt csak súlyos és indokolt esetben lehet tartani. Természetesen a kialakult helyzetnek van hatása a tihanyi bencések mindennapi életére is. 

Tízen élünk itt szerzetesek. Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Mindenkinek megvan a régi és új feladata, de ugyanúgy közösen ünnepeljük a szentmisét és imádkozzuk a zsolozsmát – fogalmazott a likebalaton.hu-nak  a Tihanyi Apátság perjele.

Mihályi Jeromos elmondta:  a bencések három dologra tesznek fogadalmat: az engedelmességre, szerzetesi életmódra és a stabilitásra. Az utóbbi elsősorban lelki „állandóságot” jelent, amikor is megéli, hogy egy közösséghez tartozik, vagyis ahová belépett, ott is éli le az életét.

A perjel szerint azt kell meglátni és tenni a nehézségben, ami a reményt adja, és nem szabad mindig az árnyékos oldalt választani. Fizikálisan el kell távolodnunk, de lelkiekben közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és másokhoz is. Felismerhetjük magunkban azt az énünket, aki mindig csak változni akart. Mostani stabilitásomban azonban lehetőségem van, hogy újra megismerjem a szeretteimet, akikre idáig kevés időt szántam. Például a nagyszülőket, vagy idős szüleinket hajlamosak vagyunk elhanyagolni, amitől gyakran lelkifurdalásunk is van. Most akár naponta felhívhatjuk a nagymamánkat, nagypapánkat, az édesanyánkat vagy édesapánkat, hogy jól van-e. Megkérdezhetjük, hogy szüksége van-e valamire – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy a szerzetesközösségben mindennap megtartják a szentmisét. Hétköznap este 18.00-kor, vasárnap 10 órakor ünnepelnek együtt. Szerencsére lehetőségük van ezeket az imádságokat interneten élőben közvetíteni. 17:20-kor kezdik minden nap a rózsafüzér imádságot a YouTube-csatornán. Ezt elsősorban a Rózsafüzér Társulat, egy idősekből álló imacsoport miatt kezdték el online közvetíteni. Mivel most nem tudnak eljönni a templomba, így tudták megoldani, hogy ők is velük imádkozhassanak.

Beszélt arról is, hogy mindenki számára nagy kihívás a tantermen kívüli, digitális munkarend. A diákoknak napirendre van szükség otthon is, a szülőknek több időt kell szentelni a gyermekekre, a pedagógusoknak pedig kreatív módszerekkel kell az otthoni „tanulópadba” csábítani a nebulókat. Április 4-én tartanak online lelki napot, amit Richárd atya vezet. Ezt megpróbálják egy interaktív találkozásnak megszervezni, azaz lehetőség lesz kérdezni, beszélgetni, együtt imádkozni, mindezt egy egész napos programon belül.

“Most rendkívüli élethelyzetet élünk meg, az a kérdés, hogy ennek mik lesznek a tapasztalatai és mit kamatoztatunk majd belőle. Nagyon sok tapasztalat levonható, új szempont alakulhat ki a hétköznapjainkban, a munkavégzésünkben.” – fogalmazott.

A teljes interjú a likebalaton.hu oldalon olvasható.