Online készülnek a balatoni klubok a versenyszezonra (hunsail.hu)

A nagy utánpótlás nevelő vitorlás klubok mindegyike alkalmazkodik a koronavírus miatti veszélyhelyzethez és jobb híján elektronikus úton folytatják a felkészülést a majdani versenyszezonra – aminek indulásáról egyelőre nem lehet tudni semmi közelebbit. Az e-edzések jellemzően heti bontásban változnak és két irányban futnak: fizikai felkészülés és elméleti képzés egyaránt folyik.

A mostani helyzetben Bagyó Áron és Kristóf Julcsi a fizikai felkészítést végzik, én pedig az elméleti anyagokat készítem el” – mondta a hunsail.hu-nak Török Péter, a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet vezető utánpótlás edzője. A fizikai felkészítést végző edzők minden héten adnak elektronikus úton edzésanyagot, ezek jellemzően speciálisan a vitorlázásra kidolgozott gyakorlatok, videók. „A gyakorlatokat mi magunk állítjuk össze az összesen 35 optimistes és laseres versenyző számára” – mondta Bagyó Áron. Török Péter még hozzáteszi, hogy van egy challenge-ük is, e szerint május végéig a Spari utánpótlás csapat virtuálisan elfut Workumig. Tehát 1500 kilométert kell összegyűjtenie a távoktatásban részt vevő gyerekeknek.

A Tihanyi Hajós Egyletben eddig inkább a fizikai felkészítésen volt a hangsúly, de természetesen napirenden vannak az elméleti, versenytaktika és –stratégiai, valamint a szabályismereti kérdések is. Beliczay Márton edző elmondta: összeállítottak egy edzéstervet a gyerekeknek, ami minden héten változik egy kicsit. Ezek mind eszköz nélkül végezhető gyakorlatok, amiknek azért vannak eszközzel végezhető verziói is.

A Balatonfüredi Yacht Club edzői is tartanak online felkészítést, sőt, ők már hónapokkal ezelőtt elkészítették az anyagaikat, így a veszélyhelyzet kihirdetéskor már volt mihez nyúlniuk. „Fizikai edzésterveket kaptak a gyerekek, amit videós, online ellenőrizve dokumentálnak”. Az anyagaink nagyrészt már megvoltak, de természetesen ki is gyűjtjük az interneten elérhető videókat és cikkeket” – ismerteti a módszert Baráth Gábor edző.

A Balatoni Yacht Clubnál is elindult az online képzés. Edzőik heti 3 nap fizikai és 2 nap elméleti képzést tartanak az optimistes, a laseres és a 420-as versenyzőknek – mondta hunsail.hu-nak Farkas Péter klubvezető. Bakóczy Róbert és Szalontai Bence vezetésével külön fizikai felkészülési gyakorlatokat készítettek elő a versenycsapatnak, míg Csébfalvi András, Veisse Zoltán és Kemény Botond az alapoktól kezdte az edzéseket. Azért, hogy ne csak a száraz fizikai és elméleti oktatásban legyen része a fiataloknak, a Balatoni Yacht Club versenyzőinek a World Sailing Virtual Regatta játékával versenyeket hirdetnek meg a napokban, így az ifjú titánok otthonról is élvezhetik a versenyvitorlázást.

Az MVM-nél elsősorban az elméleti felkészülésre helyezik a hangsúlyt, kvízrendszerben dolgoznak, a sorozatokat Sipos Máté optimistes edző állította össze. Egy linken keresztül férnek hozzá a jellemzően az optimist hajóosztályhoz kapcsolódó kérdéssorokhoz a gyerekek, egy-egy sorozatban 10 kérdés szerepel, erre 5 perc áll rendelkezésre. Egy következő alkalommal skype-on keresztül közösen értékelik, megbeszélik a megoldásokat és jöhet a következő sorozat. A fizikai felkészítést egy „állapotfelméréséssel” kezdték, aminek során videókat kértek be a versenyzőktől különböző gyakorlatok végzéséről. Ezek alapján aztán testre szabott gyakorlatsorokat tudnak küldeni az e-felkészítésben résztvevő versenyzők.