Önkéntesek szedtek szemetet a balatongyöröki Szépkilátónál (tvkeszthely.hu)

Cigarettacsikkek, kiürült ásványvizes és üdítős palackok, papírzsebkendők – csak néhány a balatongyöröki Szépkilátónál eldobált szemetek közül. A település lakói évek óta fontosnak tartják, hogy tavasz elején megtisztítsák a község ikonikus helyeit. Az elmúlt hétvégén az önkéntesek nem csak a szemetet, de a lehullott faleveleket, fenyőtüskéket is összegyűjtötték.


A Szépkilátó Balatongyörök egyik legnépszerűbb pontja, nem csak a helyiek, hanem a turisták is szívesen látogatják. A település lakói hagyományosan minden évben vállalják, hogy összegyűjtik az itt felhalmozódott szemetet. A györökiek szemeteszsákokkal, gumikesztyűkkel felszerelkezve indultak útnak. Többen a szétszórt cigarettacsikkeket söpörték össze, egy házaspár pedig vállalta, hogy a római forrást tisztítja meg.

„Györöki lakos vagyok, nem messze lakunk innen a Szépkilátótól. Sokat sétálunk erre és szomorúan tapasztaljuk, hogy a természet is besegít itt a római forrásnak például a feltöltődésében, eliszaposodásában. Sajnos sok gally, levél is hull ide a vízbe, szemetet is lehet találni. Úgy gondoljuk, hogy, mivel ez egy nagyon szép látványossága a környéknek, kultúrtörténeti emléke, nagyon szívesen segítünk abba, hogy ez rendben legyen.” – mondta egy önkéntes, Turi Zoltán.

Az önkénteseknek akadt munkájuk bőven, főként az eldobált cigarettacsikkek összegyűjtése nehezítette meg a dolgukat. A szemét mellett figyelmet fordítottak az avar, és az elszáradt fenyőtüskék összegyűjtésére is. A Szépkilátónál egy maroknyi csapat szedte a szemetet, ők azonban évek óta lelkesen segítenek. Többen azt mondják, ez egy nagyon jó közösségépítő program is egyben.

„Györökiek vagyunk, mi sokat járunk ide, a Szépkilátóra. Szerintem ez a világ egyik legszebb helye és nagyon fontosnak tartom, hogy ezt tisztán tartsuk. Azon kívül nagyon fontos ez a kis közössége nekünk, hogy itt együtt dolgozzunk és együtt tegyünk valamit a lakóhelyünkért.” – tette hozzá egy másik önkéntes, Simon Szilvia.

Balatongyörökön már hagyomány, hogy minden évben csatlakoznak az országos TeSzedd akcióhoz. Ez a tervek szerint idén április végén lesz, de a település lakói úgy döntöttek, hogy már a tavasz közeledtével megtisztítják a község ikonikus helyeit. A Szépkilátó mellett figyelmet fordítottak az út túloldalán lévő erdőre is, de a Balaton-parton is lesz akció.

„Most már sokkal gyorsabban beindult a zöld növényzet és ilyenkor sokkal nehezebb megtalálni a szemetet. Úgyhogy úgy döntöttünk, hogy március közepére úgyis jó időt mondtak, ilyenkor még össze tudjuk szedni azt, amit látunk. Amikor meghirdettük, hogy mikor lesz, másnap néztük az internetet, akkor láttuk, hogy a hivatalos TeSzedd időpontja, az április végére esik, de úgy gondoltuk, hogy nem változtatunk rajta, mert addigra már mindenki szanaszét megy, dolgozik, beindul az idegenforgalom – hogyha beindul idén az idegenforgalom. A kizöldülő növényzet eltakarja a szemetet, tehát sokkal nehezebb összeszedni.” – tájékoztatott a program szervezője, Villányi Éva.

Az önkéntesek azt mondják, a csikkek mellett főként kiürült ásványvizes vagy üdítős palackok, papírzsebkendők, sörös dobozok rontják az összképet. A györökiek a Szépkilátó mellett a Balaton-partot is megtisztítják szombaton.

A Keszthely TV híradása itt.